Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Håkansbölen kartano kunnostetaan lähivuosina uuteen kukoistukseen

Håkansbölen kartanoalue on asemakaavassa suojeltu, ainutlaatuinen ja valtakunnallisestikin merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

Kartanon piharakennukset on juuri uudistettu ja kunnostettu.

Rakennuksista on kunnostamatta enää Armas Lindgrenin suunnittelema jugend-aikakauden päärakennus, joka on ainutlaatuinen Suomessa. Päärakennus on nyt päätetty kunnostaa vuosien 2024–2025 aikana.

Ainutlaatuisuutensa vuoksi rakennus on vetovoimainen. On harvinaista, että tällainen jugend-kartano on ylipäätään pystyssä ja vieläpä niin, että pääosa Lindgrenin suunnittelemista kalusteista on tallella.

Håkansbölen kartanosta tulee yksi Vantaan upeimmista nähtävyyksistä.

Päärakennuksen kunnostuksen jälkeen uskon, että Håkansbölen kartanosta tulee yksi Vantaan upeimmista nähtävyyksistä. Kartanoalue yhdistettynä Laila Pullisen veistospuistoon ja kotimuseoon sekä Vilhusen veistospuistoon on ainutlaatuinen taidealue.

Håkansbölestä kehitetään elävää kartanoaluetta, joka on tärkeä osa Hakunilan suuralueen kulttuuri- ja urheilupuistokokonaisuutta. Alueella on jo lastenkulttuurikeskus Pyykkitupa, juhlatilana toimiva talli, kahvila Håkans pehtoorintalossa sekä kartanon elämästä kertovat museon näyttelyt aitassa ja pienemmässä tallirakennuksessa.

Kartanon kevät ja joulu -tapahtumat ovat suosittuja, ja niitä järjestetään vuosittain yhteistyössä alueen järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Kartanopuistossa voi liikkua vapaasti ympäri vuoden.

Kartanolla on myös aivan omat kummit, jotka ovat järjestäneet opastuksia päärakennuksessa näinä vuosina, kun olemme odottaneet kunnostuksen aloittamista ja pääsemme jälleen esittelemään päärakennusta täydessä loistossaan.

Ja kuten jokaisessa kunnon kartanossa, myös Håkansbölestä löytyy tietysti myös omat kummituksensa.

Hakunilasta aivan kartanon läheisyydestä löytyvät myös Suomen parhaimmat hiihto- ja ulkoilualueet ja Hakunilan taidereitillä voi nähdä Etelä-Suomen kauneimmaksi äänestetyn hollantilaisen Pipsqueak was here!!! -nimeä käyttävän hollantilaisen pariskunnan suunnitteleman Tyttö ja karhu -muraalin.

Tervetuloa tutustumaan!

Kirjoittaja on Vantaan kaupunginjohtaja.