Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kiitotiet kiinni "päästöhäiriköiltä" – Voisiko Helsinki-Vantaasta tehdä vastuullisen lentämisen keskuksen?

Kirjoittaja ehdottaa, että lentoasemasta tehtäisiin vastuullisen lentämisen keskus, josta muut voisivat ottaa mallia.

Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi terminaali on saanut äskettäin kansainvälistä tunnutusta luonnosta ammentavasta ja kestävää kehitystä korostavasta arkkitehtuurista.

Tästä olisi hyvä jatkaa ja tehdä Helsinki-Vantaasta koko maailmalle esimerkkiä antava vastuullisen lentämisen keskus.

Pandemian helpottaessa lentäminen lisääntyy ja sen ilmastokuormitus kasvaa. Koko maailma ponnistelee liikkumisen, myös lentämisen, aiheuttaman hiilidiokdikuorman pienentämiseksi.

Vallitsee yksimielisyys siitä, ilmakehän lämpötilan nousun pitäminen turvallisen 1,5 asteen tasolla edellyttää ihmisten liikumistapojen uudistumista.

Käytössä olevan lentokaluston ympäristökuorma ja energiatehokkuus vaihtelee huomattavasti. Vanhempi kalusto on painolasti kestävämpään liikenteeseen pyrkivälle ilmailualalle.

Useat suurkaupungit ovat rajoittaneet ympäristöä kuormittavien ajoneuvojen käyttöä. Samalla tavoin Helsinki-Vantaa voisi sulkea kiitotiensä "päästöhäiriköiltä".

Autokauppa on jo pitkään kertonut avoimesti myymiensä ajoneuvojen energiatehokkuuden ja päästökuorman. Lentoasemalla lähtöaulan informaatiotaulu voisi kertoa kunkin lähtevän lennon ympäristökuorman. Valistunut ympäristötietoinen matkustaja voisi seuraavia matkojaan suunnitellessa valita parhaan vaihtoehdon.

Ympäristöuhkien käydessä koko ajan vaikeammiksi kuluttajan ostopäätöksen ratkaisee yhä useammin palvelun tai tuotteen ympäristökuorma. Vanhentuneella tai heikkokuntoisella kalustolla palveluja tarjoavalla ei ole pitkää tulevaisuutta. Helsinki-Vantaasta voidaan tehdä muille esimerkkiä antava laatumatkailun keskus.

Pekka Poutanen