Monet perheet ovat jo pintapuolisesti tasa-arvoisia. Samalla kuitenkin tutkimukset kertovat, että äidit kantavat usein päävastuun kodista, kirjoittaja toteaa.
Tasa-arvokeskustelussa miesten ja naisten välillä puhutaan useimmiten naisten oikeuksista. Tämä on tietenkin täysin luonnollista, koska me naiset saamme keskimäärin huonompaa palkkaa ja lasikatto tulee edelleenkin vastaan työpaikoilla liian usein.
Lisäksi nainen on se, joka synnyttää ja imettää vauvaansa, mikä johtaa automaattisesti epätasa-arvoiseen tilanteeseen vähäksi aikaa lapsen synnyttyä.
Nyt on aika siirtää vastuuta myös miehille. Jotta voisimme tulla tasa-arvoisemmiksi, me naiset emme voi tehdä kaikkea työtä. Meidän tulee antaa miehille tilaa.
Jotta voisimme tulla tasa-arvoisemmiksi, me naiset emme voi tehdä kaikkea työtä.
Parantaaksemme naisten asemaa, meidän tulee yhä aktiivisemmin antaa miesten jäädä lasten kanssa kotiin. Me emme voi jatkaa kotiemme ja perheidemme yksinvaltiaina, vaan meidän täytyy antaa isille tilaa kasvaa rooliinsa.
Tässä tuleekin koko homman ydin: meidän tulee kasvattaa lapsemme tasa-arvoisesti! Meidän tulee kasvattaa poikamme ottamaan vastuuta yhtä paljon kuin tyttömmekin. Ja meidän tulee kasvattaa lapsemme, kaikkien sukupuolten, siten, että lapset eivät näkisi eroa naisten ja miesten hommissa, vaan että kaikki työt ovat mahdollisia kaikille.
Vastuu on meillä vanhemmilla. Tämä on toki tärkeää myös kouluissa ja päiväkodeissa, mutta sillä saralla ollaan jo onneksi aika pitkällä.
Monet perheet ovat jo pintapuolisesti tasa-arvoisia. Samalla kuitenkin tutkimukset kertovat, että äidit kantavat usein päävastuun kodista. Me hoidamme niin sanottuja ”metatöitä”, joita isät eivät välttämättä edes tule ajatelleeksi – koska joku muu on aina hoitanut ne!
Meidän kotonamme vastuunjako on helppoa, koska olemme uusperhe – minä hoidan oman lapsen asiat, ja mieheni hänen lastensa asiat. Mutta jos me lähdemme yhdessä reissuun, niin minä olen se, joka pidän huolen siitä, että lakanat ja pyyhkeet ynnä muu on pakattu. Olen nimittäin huomannut, että ellen minä tee sitä, niin se jää tekemättä ja joudumme ostamaan uusia reissussa. Mutta tämä asia on tiedossa ja työn alla.
Tässä on kuitenkin kyseessä paljon muustakin kuin lakanoiden pakkaamisesta. Tässä puhutaan nyt siitä, että naisilla on keskimäärin miehiä huonommat palkat, mikä johtaa pitkällä tähtäimellä siihen, että naisten tilanne on selkeästi miehiä heikompi eläkkeellä, vakavasti sairastuessa tai avioeron sattuessa.
Meidän pitää antaa tilaa isille – meidän oman tasa-arvomme vuoksi.
Myös työelämässä me naiset voimme tehdä paljon. Voimme työstää itsevarmuuttamme työpaikoilla. Voimme hakea vaativampaa työtehtävää, voimme pyytää palkankorotusta ja miettiä valmiiksi hyvät perustelut sille.
Laura Johansson, Vantaa