Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tuntuuko, että arkesi on väljähtynyttä? Ehkä se ei sitä olekaan

Vuodenvaihteessa Vantaalla nollataan tilanne muutenkin kuin juhlimalla räiskyvästi. Moni tekee lupauksia ja jopa elämänmuutoksia. On kuntokuuria ja tipatonta.

Vuoden alussa halutaan repäistä tai ainakin jollakin tavalla uudistua. Yksi etsii uutta ystävää, toinen haluaa kokeilla uutta harrastusta.

Usein ihminen haluaa muutosta siksi, että oma arki tuntuu väljähtyneeltä. Se voi olla jatkuvaa vertailua ja huolissaan olemista: onko naapurilla sittenkin kaikki paremmin?

Oletko koskaan miettinyt, mitä tutut pariskunnat tekevät yhdessä ihan tavallisina arki-iltoina?

Pelaavatko he yhdessä tietokonepelejä tai katsovatko kauhuelokuvia? Kokkaavatko he vähähiilihydraattista päivällistä yhdessä, ja siivoavatko myös jäljet yksissä tuumin vai jääkö se toisen tehtäväksi?

Voi olla yllättävää kuulla, että molemmilla arki-illat kuluvat enemmän tai vähemmän omassa kuplassa, puhelinta räpläten.

Rohkeuskin voi puuttua: ei uskalleta muuttua.

Meillä on oletuksia siitä, mitä naapurissa tapahtuu maanantai-iltana, mutta yleistämme herkästi ja teemme hätiköityjä päätelmiä.

Arjenvietto kumppanin kanssa ei välttämättä ole ykköspuheenaihe ainakaan miesten kesken. Arjen huippuhetkistä saatetaan toki mainita. Että oltiin elokuvissa tai ulkona syömässä.

Mutta siitä tavanomaisesta harmaasta arjesta puhutaan kaverille vähänlaisesti. Eihän siinä ole puhuttavaa, ketä se kiinnostaisi?

Puhumalla asiat tuppaavat parantua. Jakamalla arkikokemuksia voi saada arvokkaita vinkkejä arjenviettoon ja rohkaistua tekemään muutoksia. Miten voi toimia eri arkitilanteissa paremmin, mitä uutta voi tehdä? Kaverin hyviin ja huonoihin kokemuksiin voi samaistua, ja niistä voi oppia.

Oli sinkku tai parisuhteessa, oman arjen parantamista voi olla helppo miettiä paperilla mutta vaikea toteuttaa.

Kynnys mennä italian kurssille tai aloittaa kuntosaliharrastus voi tuntua liian korkealta, koska ollaan jumiuduttu vanhoihin tapoihin. Rohkeuskin voi puuttua: ei uskalleta muuttua.

Helppo alkaa tuntua vaikealta, ja lopulta sitä vain valittaa arjen surkeutta.

Omaa arkea voi parantaa ainakin välttämällä turhaa pikkuasioista valittamista – se ei hyödytä ketään. Suhteellisuudentajua kannattaa vaalia myös niitä sometähtien arkikuvia katsellessa.

Miksei keskittyisi siihen, mikä omassa arjessa on jo kunnossa ja mitä pitää tietoisesti kehittää?

Merkityksellisten arkiasioiden pitäminen itsestäänselvyytenä on ansa, johon moni lankeaa.

Pieniltä tuntuvat jutut, kuten saunavuoro tai aamukahvi sängyssä, ovat juuri niitä arkea kannattelevia ja piristäviä pilareita, joita kannattaa arvostaa enemmän. Lähellä riehuva sotakin on osoittanut, että kaikki voi murentua hetkessä.