Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kuoppaisten katujen paikkaamiseen on palkittu idea, jota kannattaa kokeilla

Tömps! Taas autonrengas osui kuoppaan. Kulomäentie on välillä kuin Kuun pinta, kraattereita täynnä. Eikä se ole vantaalaisista teistä tai kaduista ainoa laatuaan.

Vantaa sijaitsee vanhan savisen merenpohjan päällä, ja sen huomaa. Kaupunki saa usein ilmoituksia autoista, joiden vanteita kuopat ovat vaurioittaneet. Myös nilkkoja menee, kun monttuihin kompastellaan.

Nollan molemmin puolin sahaava talvi on asvalttikaduille hankalin. Asvaltti pysyy märkänä ja pehmeänä, nastarenkaat kuluttavat pintoja. Tienpinnan reiät muuttuvat halkeamiksi, joihin menee vettä. Se taas jäätyy ja sulaa, jäätyy ja sulaa.

Kuopat tulivat mieleeni, kun selasin kaupungin Vantaa-kanavaa verkossa. Siellä kerrottiin viime vuoden innovaatiokilpailusta kaupungin kehittämiseksi. Kisaan tuli yli 170 ideaa, joista 15 palkittiin. Yksi voittajista oli uudenlainen asvaltin reikäpaikkausmassa, joka ei sisällä fossiilisia öljypohjaisia raaka-aineita.

Perinteisesti kylmän vuodenajan asvalttipaikkaukset on tehty kylmäasvaltilla, joka on edullinen, muttei ympäristöystävällinen tai kestävä menetelmä.

Nilkkoja menee, kun monttuihin kompastellaan.

Palkitun geopolymeerisen massan keksijät sanovat, että uusi massa on yhtä helppoa käyttää, mutta kestävyydeltään ja tarttuvuudeltaan paljon kylmäasvalttia parempaa.

Luulisi, että kuoppia täytettäisiin jo kiireen vilkkaa! Otan yhteyttä palkitun tuotteen kehittäjään, ECOnsulting-yhtiöön.

”Valitettavasti meillä ei tällä hetkellä ole tietoa, kuinka innovaatiotamme aiotaan edistää tai aiotaanko sitä ylipäätään hyödyntää jotenkin”, yritys vastaa.

Innovaatiopalkinnot julkistettiin lokakuussa. Yritys jäi odottamaan kaupungin yhteydenottoa.

Kysyn kaupungilta. Mitään tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä tehty. Palkitulla asvaltilla on ajateltu kuitenkin tehdä pilotti, kohdetta ja sen laajuutta mietitään kevään aikana.

Palkinnoissa ei olisikaan mieltä, jos keksintöjä ei hyödynnettäisi. Siksi kannattaa ainakin kokeilla!

Jos homma alkaa toimia, parhaimmillaan paranee liikenneturvallisuus, rengasrikot vähenevät, katujen ylläpidosta tulee kustannustehokkaampaa ja paikkauksen hiilijalanjälki pienenee. Jos massa vastaa odotuksia, se voisi kelvata myyntiin maailmallekin.

Joskus vanhat toimintatavat uudistuvat yllättäen ja nopeasti. Ajatelkaa kirvestä. Terässä oli ennen silmä, johon varsi asennettiin. Niitä tehtiin kymmeniä vuosia. Yhtäkkiä Fiskars keksi, että varsi voidaan valaa terän ympärille.

Loppu on historiaa.

Kirjoittaja on viestintätoimisto Drumin johtava konsultti, viiden uutistoimituksen kasvatti ja vantaalainen neljän teinin isä.