Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Velkaantuminen pitää palauttaa lasku-uralle, mutta se ei onnistu palveluista leikkaamalla

Kirjoittaja muistuttaa, että velkaa voi käyttää joko hyvin tai vastuuttomasti.

Syksyllä Britannian talouden uskottavuus ja valuutta romahtivat oikeistolaisen pääministeri Liz Trussin luvattua laskea suurituloisten veroja velaksi. Suomen vaaleissa kokoomus on luvannut velkaantumista lisääviä miljardien veronalennuksia.

Kulunut hallituskausi on mennyt eri kriiseissä. Elvytyksellä estettiin lama ja suurtyöttömyys ja siten myös 1990- ja 2010-lukujen kaltaiset velkakierteet.

Olennaista onkin, että verotuksen porsaanreiät tukitaan, jolloin pieni- ja keskituloisten veroja ei tarvitse korottaa.

Julkinen velka-aste vähenikin vuoden 2020 74,8 prosentista ensin 72,3 prosenttiin ja viime vuoden ennakkotiedoissa jo alle 71 prosenttiin. Oppositionkin tukemien suurten asehankintojen takia kuluvalle vuodelle ennustetaan laskun pysähtymistä.

Velkaa voi käyttää hyvin, kuten nykyinen hallitus pelastaessaan sillä talouden ja sijoittaessaan Suomen tulevaisuuteen koulutusta korjaamalla.

Velkaa voi käyttää myös vastuuttomasti, kuten kaikkein rikkaimmille menevään miljardin euron osinkoverotukeen. Sellaista ei ole missään muualla maailmassa. Eduskunnan oikeistoenemmistö, ja tällä hetkellä hallituksessa keskusta, on estänyt korjaukset.

Velkaantuminen pitää palauttaa lasku-uralle, mikä ei vanhenevan väestön oloissa onnistu palveluista leikkaamalla. Kestävyysvaje johtuu veroasteen laskun ennustetusta jatkumisesta, joka on poliittinen valinta, ei luonnonlaki.

Veroaste on laskenut vuosituhannen alun 47,2 prosentista ensi vuoden 42 prosenttiin. Pohjoismaista hyvinvointivaltiota ei voi rahoittaa, ellei veroaste ole lähempänä pohjoismaista tasoa. Tanskan veroasteella Suomella ei olisi euroakaan velkaa. Olennaista onkin, että verotuksen porsaanreiät tukitaan, jolloin pieni- ja keskituloisten veroja ei tarvitse korottaa.

Jussi Saramo

Kansanedustaja (vas.)