Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Oikeanlaisella tuella opiskelu sujuu paremmin

Monessa vantaalaisessa perheessä mietitään parhaillaan jo kesän jälkeistä aikaa, sillä toisen asteen opintojen yhteishaku lähestyy.

Yhdeksäsluokkalaiset pohtivat suunnatako lukioon vai olisivatko ammattiopinnot enemmän oma juttu.

Huojentavaa on, että jonkinlainen opiskelupaikka löytyy nuorelle kuin nuorelle joka tapauksessa.

Oppimiesvelvollisuuden laajentuminen takaa sen, ettei peruskoulun päättävä nuori voi jäädä tyhjän päälle.

Jos esimerkiksi päästötodistuksen numerot eivät avaa tietä lukioon tai ammattioppilaitokseen, on Vantaalla mahdollisuus opiskella myös lukioon tai ammatilliseen koulutukseen valmistavilla luokilla, joita ennen kutsuttiin kymppiluokiksi. Siellä omaa suuntaa voi etsiä rauhassa.

Kuusitoistakesäinen on vielä varsin nuori tietämään, mikä ala tulevaisuudessa kiinnostaa.

Kuusitoistakesäinen on vielä varsin nuori tietämään, mikä ala tulevaisuudessa kiinnostaa. Osa esimerkiksi ammattiopintoihin suuntaavista keskeyttääkin opintonsa siitä syystä, että yhteishaussa valittu ala ei tunnukaan omalta.

Lue myös: 17 prosenttia Variassa opiskelevista keskeyttää opintonsa – "katoavien" oppilaiden määrän vähentämiseksi kokeillaan uutta keinoa

Tyypillisesti vajaat 20 prosenttia ammattiopisto Varian opiskelijoista keskeyttää opintonsa. Syitä on monia.

Viime vuosina Variassa on yritetty tukea nuoria uusin keinoin ja kokeiltu opiskelijoiden tavoittamista sovelluksen avulla.

Ideana on, että "tukibotti" lähettää opiskelijoille säännöllisesti viestin, jossa kysytään kuulumisia ja tuen tarvetta. Viestiin vastaamalla saa matalalla kynnyksellä yhteyden koulussa toimiviin ammattilaisiin, jotka voivat auttaa opintoihin tai vaikka terveyteen liittyvissä pulmissa jo ongelmien alkuvaiheessa.

Tulokset ovat olleet lupaavia. Varian rehtori kertoi Ylen haastattelussa, että vuonna 2021 opintojen keskeyttämiset vähenivät neljä prosenttia. Kun yksi prosentti Varian kokoisessa oppilaitoksessa se tarkoittaa noin 40–50 opiskelijaa, on kyse merkittävästä määrästä.

Lue myös: Yhä useampi keskeytti toisen asteen opintonsa ensimmäisenä koronavuonna

On hyvä, että oppilaitoksissa on löydetty keinoja, joilla nuoria voi tukea opiskeluissa.

Se, että löytää peruskoulun jälkeen paikkansa ja itselleen sopivan tavan opiskella, ei ole aina helppoa. Siksi nuoria tulee kohdata ja auttaa monin tavoin matalalla kynnyksellä.