Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kulttuurikampus kertoisi Vantaan halusta panostaa Myyrmäkeen – "Samalla kampus kohentaisi kaupunginosan vetovoimaa"

Kirjoittaja muistuttaa, että Myyrmäkeen on jo muodostunut luovien alojen keskittymä. Sen potentiaalia voisi hyödyntää paremmin.

Vantaan Sanomat oli pääkirjoituksessaan (VS 14.12.) huolissaan Myyrmäen katoavien kulttuuritilojen kohtalosta.

Myyrmäkeen on muodostunut lähiövyöhykkelle ainutlaatuinen luovien alojen keskittymä. Kaupungin kulttuuripalveluiden osalta Vantaan Taidemuseo Artsi on toiminut kaupunginosassa kohta 30 vuotta. Vaskivuoren musiikki- ja tanssilukio on vakiinnuttanut asemansa kansallisesti tarkasteltuna yhtenä oman alansa arvostetuimmista oppilaitoksista.

Lue myös: Päätoimittajalta: Konteistako ratkaisu kulttuuritoimijoiden tilapulaan?

Myyrmäestä löytyy myös Vantaan musiikkiopiston ja kuvataidekoulun toimitilat. Lastenkulttuuritalo Toteemin lisäksi kivenheiton päässä Martinlaakson puolella sijaitsee vielä Martinus-sali ja siellä kotipesää pitävä Vantaan viihdeorkesteri.

Kaupungin kulttuuripalveluita täydentävät yhdistysmuotoiset Vantaan Tanssiopisto, Vantaan katutanssiyhdistys, nykytanssiteatteri Mamia Company sekä yritysmuotoinen Osuuskunta Myyrmäen kulttuuritalon ylläpitämä Myyräncolo, joka kokoaa yhteen noin 80 kulttuurialan yrittäjää ja ammatinharjoittajaa.

Myyräncolon suojista löytyy muun muassa jazz-klubi, rock-klubi, useampi radioasema, av-, äänentoisto- ja tapahtuma-alan yrityksiä, kuvataiteilijoiden ja muusikoiden työtiloja, treenitiloja niin rock, kuin big bändeille kuin kuoroillekin. Talossa sijaitsee myös koko kaupunkia palveleva tapahtumakaluston lainaamo.

Lue myös: Vantaan oma Kaapelitehdas on joutunut muuttamaan monta kertaa eikä sillä vieläkään ole pysyviä tiloja

Kuluvana keväänä rakennuksen kivijalkaan avataan taidegalleria sekä vahvistetaan kulttuuriyrittäjyyden hautomotoimintaa. Vastaava tavoite luovien alojen yrityshautomosta sisältyy myös kaupungin elinvoima- ja kasvuohjelmaan.

Myyrmäellä on pitkä historia erityisesti kevyen musiikin ja katutaiteen alalla. Jokiuomanpuistossa jo 30 vuoden ajan järjestetty Louhela Jam on Vantaan pitkäikäisin musiikkifestari, jonka takaa löytyy vahva yhteisö.

Vantaan eri kaupunginosiin levinnyt katutaide- ja muraalibuumi on käynnistynyt Myyrmäestä, josta myös Street Art Vantaana tunnettu SAV kollektiivi ponnistaa. Myyrmäen asema on Suomen ensimmäinen kauttaaltaan katutaideteokseksi maalattu asemarakennus.

Kaupunki on viime aikoina esitellyt erinomaisia suunnitelmia Tikkurilaan rakennettavasta oppimiskampuksesta. Vantaalla olisi erinomainen tilaisuus profiloitua entistä vahvemmin myös kulttuurikaupunkina lanseeraamalla Myyrmäen kulttuurikampuksen, joka verkottaisi luovan alan toimijoita alueella sekä turvaisi näiden toimintaedellytykset.

Samalla kulttuurikampus kohentaisi kaupunginosan vetovoimaa ja mainetta. Yleisölle suunnattujen kulttuuripalveluiden rinnalla kulttuurikampus panostaisi luoviin aloihin liittyvään opetukseen sekä kulttuuriyrittäjyyden edellytysten vahvistamiseen.

Tilastokeskuksen mukaan luovat alat ovat jo nyt suurempi työllistäjä kuin esimerkiksi metsäteollisuus tai sähkö- ja elektroniikkateollisuus. Vastaavasti luovien alojen osuus bruttokansantuotteesta on suurempi kuin paperiteollisuudella tai maataloudella. Vantaan kannattaa olla mukana tässä nosteessa.

Petteri Niskanen

Myyräncolo