Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vanhempien tulee olla läsnä lapsilleen – nyt moni lapsi hakee hyväksyntää muualta

Kirjoittajan mielestä vanhempien pitäisi huomioida lapsensa nykyistä paremmin ja olla heidän elämässään enemmän läsnä.

Kun vanhemman rooli lapsen elämässä on puutteellinen, lapsi saattaa alkaa etsimään huomioita muualta. Kaduilla kulkevat nuorisojengit voivat olla helppo vaihtoehto löytää hyväksyntää ja saada huomiota. Joskus lapset ovat juna-asemalla, kaupoissa ja jopa keskiyöllä lapset kuljeskelevat ulkona.

Vanhemman läsnäolo lapsen ohjaamisessa on tosi tärkeää ja lapsen kanssa pitää olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja käydä aktiivista keskustelua. Miksi vanhemmat eivät ole riittävästi läsnä lapsilleen?

Nyky-yhteiskunnassa sosiaalisesta mediasta on tullut todella iso osa ihmisten elämää ja siksi keskittyminen oikeaan elämään on heikentynyt. Vanhemmilla on töissä kiire ja nyt etätyöaikana työt on tulleet paljon kotiinkin, lisäksi vapaa-ajallakin työpäivän lopuksi vanhemmilla on puhelin kädessä. Samaa tekee lapsi – selaa puhelintaan koulun jälkeen ja vielä pitkälle iltaan.

Yhteisten keskustelujen ja yhteisen tekemisen sijaan koko perhe istuu omissa erillisissä maailmoissaan illasta toiseen.

Vanhemman suhde lasten kanssa pitää olla aktiivinen ja keskusteleminen pitää olla jatkuva. Jatkuvassa kiireessä ja läsnäolon puuttumisessa vanhempien rooli lasten ohjaamisessa on heikentynyt. Lapsen pitäisi voida puhua kaikesta isälle tai äidille ilman pelkoa. Mistä syntyy luottamuksen tunne lapsille, jos vanhemmat eivät ole läsnä? Kun vanhempien huomio on muualla, he eivät jaksa myöskään seurata, mitä lapset tekevät ja missä lapset liikkuvat.

Nykyisessä yhteiskunnassa sosiaalisella medialla on paljon vaikutuksia myös lapsille. Lapsi ei välttämättä opi tuntemaan itseään, että kuka hän on. Päässä voi olla paljon ajatuksia siitä, millainen saa ja pitää olla, he matkivat paljon, mitä he näkevät sosiaalisessa mediassa ja matkivat kavereita. Tämä luo lapsille paljon erilaisia häiriöitä, syrjäytymistä, levottomuutta ja jopa masennusta. Kun lapset eivät saa kotoa huomioita, kannustusta tai hyväksyntää, he hakevat sitä muualta.

Millä me palautamme läsnäolon perheisiin? Tähän pitäisi panostaa, sillä vain olemalla aidosti läsnä toisillemme, luomme lapsille turvallisen ympäristön kokeilla eri asioita, kehittyä ja kasvaa.

Samson Tanke Aba,

Vanhustyön ammattilainen ja metsätutkija