Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Miksi on niin kiire myydä Korson ja Länsimäen terveysasemat?

Millä perustein valitaan ne toimitilat, jotka kansankielellä pistetään lihoiksi, kirjoittaja kysyy.

Vantaan kaupunki on tekemässä historiansa suurimmat kiinteistökaupat myydessään osan omistamistaan sote-kiinteistöistä. Myyntipäätöksiä viedään läpi tarpeettomalla kiireellä.

Eri ministeriöt ovat ohjeistaneet sote-toimitilojen myyntiä harkitsevia kuntia. Ministeriöt varoittavat, että sote-toimitilojen myynti voi vaikeuttaa asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saantia. On pelättävissä, että pääomasijoittajien omistaessa sote-kiinteistöjä, rajalliset varat uhkaavat karata toimitilojen vuokriin varsinaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sijasta.

Lue myös: Vantaan historian suurimmasta kiinteistökaupasta syntyi kova vääntö –  tällaisia merkittäviä kohteita on myyntilistalla

Ministeriöiden ohjeistus on selkeä. Jos toimitiloja myydään, on arvioitava taloudelliset hyödyt sekä kuntien että hyvinvointialueiden kannalta. Toiseksi on tiedettävä myynnin vaikutukset palveluverkkoon ja lähipalveluihin. Kolmanneksi on varmistettava huoltovarmuus ja tilojen käyttö kaikissa olosuhteissa.

Vantaan kaupunginhallitus teki 5. syyskuuta kiireellä, käyttäen poikkeuksellista otto-oikeutta, päätöksen käynnistää sote-kiinteistöjen myynti. Valtiovallan toiveet huolellisesta valmistelusta ja yhteistyöstä aluehallinnon kanssa sivuutettiin.

Suositeltua mallia kuntien sote-kiinteistöjen yhtiöittämisestä ja vuokrauksesta ei haluttu käyttää. Päätös tehtiin äänestämällä kokoomuksen johdolla ja perussuomalaisten tukiessa.

Kyse ei ole mistä tahansa kiinteistöistä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen perusteli päätöstä, ettei sote-kiinteistöjen vuokraus ole kaupungin ydintoimintaa. (VS 7.1.) Peruste on tietysti itsestään selvä sote-palvelujen siirryttyä aluehallinnolle.

Kyse ei kuitenkaan ole mistä tahansa kiinteistöistä. Vantaan sairaalat ja terveysasemat on pitkäjänteisesti rakennettu yhteisillä verovaroilla. Kaupungin on ollut edullisempaa omistaa kuin vuokrata sote-kiinteistönsä. Kuinka asia voisi olla toisin hyvinvointialueiden kannalta?

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on juuri perustettu. Sillä ei ole vielä palveluverkkosuunnitelmaa eikä valmiutta tehdä pitkäaikaisia vuokrasopimuksia. Miksi tässä tilanteessa ei käytetä lain sallimaa vuoteen 2027 ulottuvaa siirtymäkautta?

Kaupunginhallituksen tekemän päätöksen jälkeen sote-kiinteistöjen myyntivalmistelu on aloitettu. Kaupunki on palkannut ulkopuolisen konsultin avustamaan niiden myynnissä ja salkuttamisessa. Kaikkia ei myydä.

Millä perustein valitaan ne toimitilat, jotka kansankielellä pistetään lihoiksi?

Se on tiedossa, että Vantaan terveysasemista Tikkurila luonnollisesti myydään, kun ensin on tehty päätös sinne tulevasta kattavasta hyvinvointikeskuksesta. Hakunilan terveysasema uusitaan, kun Hakunilan keskus uudisrakennetaan.

Myyrmäen ja Koivukylän terveysasemat ovat kaupungin omistaman VTK:n varmassa hoivassa. Keravan terveysasemaa ei myydä, minkä Keravan kaupunki on tiukasti päättänyt. Entä Martinlaakson terveysasema?

Myyntivalmistelun havahduttavin Vantaan verkkosivuilla näkyvä havainto on, että pääomasijoittajille ollaan vauhdilla myymässä Korson ja Länsimäen terveysasemat. Mihin tämä ratkaisu perustuu?

Nyt vaaditaan poliittisilta päättäjiltä vakavaa vastuunkantoa. Aivan ensimmäiseksi yhteistyön aluehallinnon kanssa täytyy olla saumatonta ja palveluverkkosuunnitelman on oltava valmis. Vantaan kaupunki ei saa omin toimin heikentää vantaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta.

Ennen yksittäisten sote-kiinteistöjen myyntipäätöksiä tarvitaan kustakin kohteesta kattava kuntokartoitus sekä kustannuslaskelmat myynnin ja vuokrauksen taloudellisista vaikutuksista. Tarvitaan myös huoltovarmuusarvio.

Kaikkein olennaisinta on käyttötarvetarkastelu, joka edellyttää palveluverkkosuunnitelmaa. Sote-kiinteistöjen myyntipäätöksillä ei ole mitään palavaa kiirettä.

Kimmo Kiljunen

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Vantaan kaupunkitilalautakunnan varapuheenjohtaja