Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kolumni Äänestyspaikat kouluihin ja ikäraja äänestämiseen alemmaksi – muutos saisi nuoret kiinnostumaan politiikasta enemmän

Eduskuntavaalit lähestyvät ja samalla herää myös jo perinteeksi muodostunut keskustelu. Pitäisikö äänestysikärajaa laskea? Minun mielestäni pitäisi.

Tämän päivän politiikassa päätetään juuri nuorten tulevaisuudesta. Kaikkien nyt tehtävien päätösten seuraukset tulevat vaikuttamaan meidän tulevaisuuteemme. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta ja siinä onnistuminen vaikuttavat vahvasti tämän hetken nuorten elämänlaatuun tulevaisuudessa.

Me nuoret tulemme myös maksamaan tämän hetken päätöksistä verojen muodossa.

Nuoret ovat usein se ryhmä, joka unohdetaan valtavissakin päätöksissä. Koronan aikana suuri osa rajoituksista kohdistui juuri nuoriin ja siitä kärsitään edelleen.

Esimerkiksi mielenterveysongelmat, syrjäytyminen ja opintojen hidastuminen ovat monessa tapauksessa näiden päätösten seurauksia.

Jos nuori kykenee olemaan rikosoikeudellisessa vastuussa, kykenee hän myös äänestämään.

Täyttäessään 15 vuotta nuoret ovat rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta eivät voi vaikuttaa lakeihin äänestämällä tai edes allekirjoittamalla kansalaisaloitteita.

Nuorten äänestysprosentti on valitettavan matala ja sille on saatava muutos. Äänestysikärajan laskeminen saisi nuoret kiinnostumaan politiikasta entistä enemmän.

Usein vastaväitteenä kuullaan, ettei 15-vuotias olisi tarpeeksi kypsä äänestämään. Ovatko kaikki aikuisetkaan?

Tulevaisuuden maailmaa luodaan nyt ja nuorten tulisi pystyä vaikuttamaan siihen millaisessa maailmassa tulevat elämään.

Äänestysikärajan laskun tueksi kouluihin tarvitaan enemmän demokratiakasvatusta ja tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Tällä hetkellä yhteiskunnallisen vaikuttamisen taitojen opetus on vähäistä. Ei ihme, että harva nuori tietää vaikuttamismahdollisuuksistaan.

Näkisin mielelläni enemmän poliittisia paneeleja tai järjestötoreja Vantaan kouluissa.

Konkreettinen osallistuminen ja mahdollisuus tulla kuulluksi ovat parhaita tapoja oppia.

Jos äänestysikärajaa laskettaisiin, voitaisiin äänestyspaikkoja sijoittaa kouluihin. Näin kynnys äänestää laskisi merkittävästi.

Ainoastaan tällä tavalla voimme tehdä Suomesta aidosti nuorten näköisen paikan.

Kirjoittaja on opiskelija ja Vantaan nuorisovaltuuston edustaja kaupunginhallituksessa.