Kannustaminen, kuunteleminen ja tukeminen ovat parasta ensiapua työttömyyteen, kirjoittajat muistuttavat.
Uskotko siihen, että kaikille riittää työtä? Entä jos joku lähipiiristäsi jää työttömäksi? Ehkä osaamisen päivittäminen on jäänyt, tai työelämän vaatimukset työnhaun suhteen ovat vieraita, vaikka työssä pärjäisikin.
Harva valitsee työttömyyden. Työttömiä on keskimäärin laskennallisesti pari prosenttiyksikköä enemmän vuoden alussa. Vaikka työttömyys on tilastollisesti laskussa, on pitkäaikaistyöttömien määrä nousussa. Vuosittain työttömänä tai kokoaikaisesti lomautettuna on yli 400 000 suomalaista, kun tarkastellaan Työ- ja elinkeinoministeriön keräämiä tietoja alkaneiden työttömyysjaksojen määrästä.
Uuden vuoden lupauksena voi tarkastella omaa asennetta työttömän kohtaamisen osalta. On tärkeää muistuttaa ilmoittautumisesta työttömäksi työnhakijaksi Te-toimistoon, mutta tämän lisäksi työttömäksi jäävä kaipaa muutakin tukea: Talous voi huolettaa, kriisi kuormittaa mieltä ja kuormitus voi tuntua fyysisinä vaivoina.
On tärkeää, että keskustelemme työelämän karikoista ja olemme tukena työttömille. Toisen vahvuuksien esiin nostaminen auttaa tunnistamaan osaamista, vahvistaa uskoa itseen ja näin edistää työllistymistä. Kannustaminen, kuunteleminen ja tukeminen ovat parasta ensiapua työttömyyteen.
Peppi Tervo-Hiltula, toiminnanjohtaja, Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry
Sari Nuikki, päällikkö, MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maria Rumpunen, kehittämis-koordinaattori, Takuusäätiö ry
Katriina Lehtovaara, hankepäällikkö Terveydeksi 2.0 -hanke, Työttömien keskusjärjestö ry