Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Yllättävän kalliit remontit koettelevat lähivuosina tuhansia asukkaita Vantaalla

Moni vanhemmassa kerrostalossa asuva vantaalainen voi kohdata lähivuosina ikävän yllätyksen.

1970-luvuilla valmistuneet kerrostaloyhtiöt ovat yksi toisensa jälkeen siinä iässä, että isot ja kalliit remontit ovat ajankohtaisia.

Tilastokeskuksen mukaan Vantaalla oli vuonna 2021 linjasaneerausikään ehtineitä 1970-luvulla valmistuneita kerrostaloasuntoja yli 23 000.

Putkiremonttien lisäksi julkisivuremontit ovat monessa taloyhtiössä tehtävälistalla.

Suuret kulut tulevat monelle asukkaalle yllätyksenä.

Linjasaneeraus on kallis remontti, toteutti sen sitten sukittamalla tai perinteisellä menetelmällä.

Esimerkiksi Martinlaaksossa sijaitsevassa kerrostaloyhtiössä linjasaneerauksen arvioidut kustannukset ovat noin 1000 euroa neliömetriltä. Näin ollen reilun 60 neliömetrin kokoisessa kaksiossa asustava pulittaa putkiremontista ainakin 60 000 euroa. Suuremmissa perheasunnoissa kulut ovat jo lähellä 100 000 euroa.

Suurten remonttien suuret kulut tulevat monelle yllätyksenä. Paljon on heitä, jotka eivät ole voineet varautua remontteihin etukäteen moisilla summilla.

Remonttilainaosuuden jyvittäminen vastikkeeseen nostaa sen helposti ihan uudelle tasolle. Kuukausittaiset asumismenot nousevat entisestään, jos asuntolainaa on vielä maksamatta.

Varautuminen on viisautta tässäkin asiassa. Hyvin hoidetut taloyhtiöt suunnittelevat ja toteuttavat remontit ajallaan.

Samalla korostuu myös taloyhtiöiden hallitusten ammattitaito ja kyky informoida osakkaita. Jos osakas ei ole ymmärtänyt valmistautua suuriin remontteihin ajoissa, on taiten ja ajoissa tehty tiedottaminen osakkaille tärkeää.

On tärkeä muistaa, että taloyhtiön pitämien hyvässä kunnossa on osakkaiden etu. Ajallaan ja laadukkaasti tehdyt korjaukset ovat mitä parhain tapa pitää huolta monelle tärkeimmästä, eli omasta kodista.

Silti sopii vain toivoa, että mahdollisimman moni ymmärtää varautua omaa kotia koskeviin remontteihin hyvissä ajoin etukäteen, jotta kulut ja niiden suuruus eivät tule yllätyksenä ja aja ahdinkoon.