Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uudellamaalla ei ole riittävästi koulutuspaikkoja – aluepoliittinen kepulointi on maan vaiva

On koko Suomen etu, jos koulutusta löytyy sieltä, mistä nuoret koulutuspaikkaa haluavat ja missä työvoimapula on huutavin, kirjoittaja toteaa.

Ministeri Saarikon mukaan koulutuspaikkoja on jo lisätty Uudellemaalle.

Tämä ei riitä. Suomen koulutustaso on pudonnut Turkin ja Chilen tasolle. Osaamisen nostaminen OECD-maiden keskitasolle tai sen yläpuolelle vaatii lisää koulutuspaikkoja ja satsausta koulutuksen järjestämiseen.

Suomen koulutustaso on pudonnut Turkin ja Chilen tasolle.

Uudellamaalla tilanne on yhä pahin. Lähes kaikissa muissa yliopistomaakunnissa on yhä uusmaalaisia hakijoita enemmän kuin oman maakunnan hakijoita. Osaajapula vaikeuttaa kuntien ja alueiden palveluiden järjestämistä ja ennen kaikkea elinkeinoelämää.

Suomen taloudellista kantokykyä rasittaa myös nuorten heikko lukutaito. Ensimmäisillä luokilla ja varhaiskasvatuksessa on satsattava lukutaitoon ja matematiikkaan, jotta lukutaidon lasku saadaan käännettyä nousuksi. Lukutaidottomat putoavat koulussa kelkasta ja jäävät usein työelämän ulkopuolelle ilman jatkokoulutusta. Huoltosuhde laskee.

Koulutuspaikka määrittää nuoren tulevaisuutta, ja nyt tarvitaan mahdollisuuksia. Se on aina mahdollisuus myös uuden työn syntymiseen.

On koko Suomen etu, jos koulutusta löytyy sieltä, mistä nuoret koulutuspaikkaa haluavat ja missä työvoimapula on huutavin.

Sirpa Siru Kauppinen

Ympäristötekniikan M.Sc. (vihr.)