Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kauppojen myyjillä on oikeus työtaisteluihin ja reiluihin palkankorotuksiin

Varsinkin päivittäistavarakaupan alalla asiakasmäärät, myynti ja liikevaihto kasvavat maltillisesti, joten palkankorotusvaraa kyllä on, kirjoittaja muistuttaa.

Elimme miltei 2,5 vuotta pahassa korona-ajassa. Kauppojen ja varsinkin päivittäistavarakauppojen myyjät kuuluivat niihin työntekijöihin, jotka urhoollisesti ja jatkuvan korona-altistuksen uhan alla palvelivat vantaalaisia kuluttajia.

Lue myös: Kaupan ala uhkaa mennä lakkoon – Työtaistelu koskee jopa 20000 työntekijää

Työnantajat velvoittivat työturvallisuuden nojalla miltei kahden vuoden ajan henkilökuntaansa käyttämään kasvosuojaimia ja suojakäsineitä työssään, vaikka asiakkaista karkeasti arvioiden noin 30–40 prosenttia ei välittänyt viranomaisten asettamista maskisuosituksista.

Osalla ihmisistä syynä maskittomuuteen oli varmastikin terveydelliset syyt ja se on tietenkin hyväksyttävää.

Työnantajat rajoittivat henkilökunnan kokoontumista kahvi- ja ruokataukojen aikana, jottei taukohuoneessa olisi liian montaa ihmistä samanaikaisesti. Sekin oli varmasti ihan perusteltua.

Työnantajien on myös lisättävä kokoaikaisia työpaikkoja.

Henkilökunta noudatti annettuja määräyksiä työssään erittäin hyvin ja palveli asiakkaita ystävällisellä asenteella, vaikka kasvosuojaimen käyttö asetti haasteita esimerkiksi hapenoton suhteen ja teki työnteosta välillä varsin tuskallista. Silti siitäkin selvittiin.

Sivussa käytiin myös säännönmukaisia työmarkkinaneuvotteluja liittotasoilla. Työnantajia edustava Kaupan Liitto sekä työntekijöitä edustava Palvelualojen Ammattiliitto PAM neuvottelivat kaupan työehtosopimuksesta vuosille 2022–2024.

Molemmat osapuolet vahvistivat sopimuksen synnyn alkuvuodesta 2022 ja näin uusi kaupan työehtosopimus vuosille 2022–2024 oli sovittuna ja astui voimaan.

Kuitenkin marraskuussa 2022 työnantajia edustavalta Kaupan Liitolta alkoi kuulumaan käsittämättömiä. Se ilmoitti marraskuussa julkaisemassaan tiedotteessa vetäytymisestään itse sopimastaan ja hyväksymästään kaupan työehtosopimuksesta kesken sopimuskauden siten, että sopimus, jonka se oli aiemmin sopinut päättyvän vasta 31.1. 2024, päättyykin jo vuotta aikaisemmin eli 31.1. 2023.

Samalla Kaupan Liitto ilmoitti, että se haluaakin aloittaa neuvottelut kokonaan uudesta tes-ratkaisusta. Tässäkö ovat liiton kiitokset meille työntekijöille hyvin hoidetusta korona-ajasta?

Nyt, kun alallamme joudutaan käymään perusteelliset työehtosopimus- ja palkkaneuvottelut, olemme valmiita auttamaan meitä edustavaa ammattiliitto PAMia neuvotteluissa reilujen, Saksan teollisuuden palkankorotusten tasoa vastaavien palkankorotusten saamiseksi alallemme.

Tämä voi edellyttää työtaistelutoimenpiteitä. Sopimukseton tila alallamme alkaa keskiviikkona 1. helmikuuta. Toivomme ihmisiltä ymmärrystä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Varsinkin päivittäistavarakaupan alalla asiakasmäärät, myynti ja liikevaihto kasvavat maltillisesti, joten palkankorotusvaraa kyllä on ja töitä tulee riittämään.

Työnantajien on myös lisättävä kaupan alalla kokoaikaisia työpaikkoja. Nykyään suurin osa työpaikoista alalla on osa-aikaisia.

Olli Saarikko (sd.)

Myyjä, Vantaa