Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Nuoret haluavat mediassa äänensä kuuluviin

Omaan elämään ja arkeen liittyvät asiat kiinnostavat lukijoitamme. Nuoret eivät ole tässä poikkeus, vaan he haluavat lukea mediasta omaa elämää lähellä olevia uutisaiheita.

Tämä käy ilmi Kantar TNS Oy:n Uutismedian liitolle tekemästä Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksesta, johon vastasivat 13–18-vuotiaat nuoret.

Lue myös: Uutisten viikko | Näitä uutisia nuoret nyt lukevat – kiinnostus isoihin ajankohtaisiin aiheisiin on vähentynyt

Nuorten mielestä kiinnostavia aiheita ovat muun muassa aiheet, jotka liittyvät ihmissuhteisiin, hyvinvointiin tai mielenterveyteen. Myös kiusaamiseen liittyvät aiheet sekä uutiset, joissa ylipäätään oli haastateltu nuoria, koettiin kiinnostaviksi.

40 prosenttia nuorista seuraa uutisia TikTokin kautta.

Vaikka moni nuori arvostaa sitä, että mediat uutisoivat vaikeista aiheista suoraan, kokee osa esimerkiksi sotaan ja kriiseihin liittyvät uutiset ahdistavina. Tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia nuorista oli alkanut ainakin jossain määrin vältellä tällaisia uutisia, koska ne aiheuttivat negatiivisia tunteita.

Lue myös: Uutisten viikko | Uutisten viikolla kuullaan lasten ja nuorten näkemyksiä – "On tärkeää tehdä journalismia nuorille tutuksi"

Tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista koki, että nuorten näkemyksiä kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti. Se on aiheellinen huomio.

Mediassa kuin mediassa kipuillaan säännöllisesti sitä, kuinka nuoria lukijoita on vaikea tavoittaa. Jos nuoret eivät kuitenkaan näy eivätkä kuulu lehtijutuissa, ei liene ihme etteivät he lue lehteä. Aivan liian usein nuoria käsittelevässä uutisessa puhuvat aikuiset ja nuorten näkökulma saattaa puuttua kokonaan.

Toimittajien tulisi myös olla siellä missä nuoretkin. Tämä ei välttämättä tarkoita nuorisotiloilla tai kauppakeskuksissa hengaamista, vaan esimerkiksi eri sosiaalisen median palveluissa mukana olemista.

Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia nuorista seuraa uutisia TikTokin kautta.

Positiivista on se, että nuoret yhä luottavat uutismedioihin ja he kokevat medialukutaitonsa olevan hyvää. Etenkin sosiaalisen median kautta uutisia lukiessa medialukutaito on erityisen tärkeää. Liki 40 prosenttia nuorista myös seuraa uutisia joka päivä.

Luotettavaa ja laadukasta journalismia, joka kiinnostaa myös nuoria, on mahdollista tehdä. Jatkossa meidän tulee kuulla nuoria paremmin.