Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vantaan vauhti kiihtyy ja kehitystä tapahtuu monella toimialalla

Vantaan kaupunki aloittaa uudistuneena tämän vuoden. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirtyminen vuoden alusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle vaikuttaa toiminnallisten muutosten lisäksi myös kaupungin talouteen.

Tänä vuonna kaupungin budjetista poistuivat sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen, oppilashuollon ja kuntouttavan työtoiminnan määrärahat.

Jatkossa kaupungin toiminnassa korostuvat koulutus, sivistys, kulttuuri ja elinvoima. Kaupungin tehtävänä säilyy edelleen hyvinvoinnin edistäminen, jota toteutamme tiiviisti hyvinvointialueen kanssa.

Taloutemme on terve ja kehitämme modernia kaupunkiamme, jossa luonto säilytetään lähellä jokaista asukasta.

Kunnallisveroprosentti laski tänä vuonna 19,0 prosentista 6,36 prosenttiin. Tuloissa entistä suurempi merkitys on elinvoimatuloilla. Valtionosuusriippuvuus kasvoi ja kiinteistöveron painoarvo kaksinkertaistui. Yhteisövero ja valtionosuudet laskivat.

Kuluva vuosi tulee olemaan Vantaalla taloudellisesti vahva.

Menot siis puolittuivat, mutta niin myös tulot.

Kuluva vuosi tulee olemaan Vantaalla taloudellisesti vahva. Lainojen lyhentäminen on talouden tasapainottamisen, koronamenojen korvausten ja yritystoiminnan ennakoitua nopeamman nousun ansiosta mahdollista tänäkin vuonna.

Vantaan väestönkasvun ennakoidaan voimistuvan, mikä lisää investointien ja palvelujen tarvetta. Olemme lisänneet resursseja erityisesti koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja kaupunkikulttuurin palvelutarpeisiin.

Kasvatuksen ja oppimisen toimiala on jatkossa kaupungin toimialoista suurin: sen osuus kattaa yli 70 prosenttia henkilöstöstä ja yli puolet kaupungin toimintamenoista. Tämän vuoden aikana valmistuu myös viisi uutta päiväkotia.

Teemme myös suuria investointipäätöksiä: jatkamme Elmon uimahallin, Vantaan ratikan ja Tikkurilan oppimiskampuksen suunnittelua. Edistämme ammattiopisto Varian Vehkalan toimipisteen toteuttamista, kehitämme Kuusijärveä ja kaupunkikeskustemme palvelutarjontaa.

Myös Kivistön vapaa-ajan palvelut paranevat kaupunkikulttuurikeskus Mosaiikin myötä.

Vantaa on yrittäjyyden kaupunki: meillä on hyvät palvelut ja Suomen paras logistinen ympäristö.

Olemme antaneet yrityksille palvelulupauksen; yrittäjän yhteydenottoon vastataan 48 tunnissa ja hänet pidetään ajan tasalla asiansa etenemisestä.

Kuluvana vuonna aloitetaan kansainvälisiä yrittäjiä ja heidän perheidensä tarpeita palvelevan uuden kansainvälisen koulun suunnittelu.

Kirjoittaja on Vantaan kaupunginjohtaja.