Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Työttömäksi jäänyt ihmettelee kuntokokeilua, karenssia ja joustamattomia käytäntöjä

Kirjoittaja ihmettelee työvoimatoimiston tapaa toimia.

Menetät työsi, kun tilaukset loppuvat. Odotat tovin varoiksi, että karenssi kuluu, koska et tiedä kuinka työttömänä kuuluu toimia. Et ole ollut työtön, aina painanut niska limassa töitä ja maksanut verot, koittanut elää käteen jäävällä osuudella.

Kun ilmoittaudut työttömyystoimistoon, saat soiton. "Sinut ohjataan Vantaa-Kerava-kuntakokeiluun". Mikä se on, asiaa ei avata, et ymmärrä mistä on kyse.

Sukanvarteen oli jäänyt hitusen, lomaa et ole pitänyt vuosiin. Nyt halvalla lomalle. Ei kai se nyt haittaa, ei ainakaan kukaan ole mitään sanonut. Ja koska viereisessä kaupungissa voi asioita hoitaa etänä, virtuaalisesti, kaipa sitä Vantaallakin.

Et siis pääse työttömyystoimiston tapaamiseen, koska lähdit lomalle. Karenssi. Mitä se tarkoittaa. Mistä muuten jotakin työttömyysetuutta haetaan, kun et tiedä, soittajakaan ei kertonut.

Laskuja tulee, kohta niitäkin pitää maksaa. Työpaikkahakemuksia laitoit viisi, kahdesta tuli nopeasti vastaus: "Ei kiitos".

Sitten tulee sähköposti. Työttömyystoimisto on evännyt etuuden, kun et mennyt henkilökohtaisesti tapaamiseen. Aina olet itse työpaikkasi hankkinut, koskaan apuja hakemuksiin tai CV:n tekoon tarvinnut.

Kahlaamaan uusia ilmoituksia. Kyllähän tässä nyt töihin mennään, on aina menty ja jokainen paikka omilla hakemuksilla saatu. Kaveri kertoo, että Espoossa oli tavannut "työkkärivirkailijan" netissä, Teams-nimisen ohjelman kautta.

Miksi tämä ei käy Vantaalla? Ah, siinä sähköpostissa lukikin: Tietosuojan vuoksi.

Saatko nyt sitten rahaa laskuihin? Et ilmeisesti. Nuori virkailija päätti, ettet osaa hakea työpaikkoja ilman hänen neuvojaan, vaikka olet tehnyt niin yli 30 vuotta.

Olisiko Vantaan aika muuttua? Espoo onkin aina tainnut olla enemmän ajan hermoilla kuin Vantaa.

Ihmettelevä ja surullinen työtön