Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kivimäen asukkaiden bussiyhteydet keskustaan muuttuivat vaikeiksi

Kaksinkertaistuvat matka-ajat, kolmen kulkuneuvon reitit ja pidentyvät kävelymatkat saavat arkisen kulkijan pohtimaan julkisilla kulkemisen mielekkyyttä, kirjoittaja toteaa.

Länsi-Vantaan linjastouudistus on puhututtanut viime aikoina ja en malta olla ottamatta itsekin aiheeseen kantaa.

Uudistuksen myötä Martinlaaksosta suoraan moottoritielle suunnannut ja siitä Mannerheimin tien kautta Elielinaukiolle ajanut linja 421 lakkautettiin.

Linjan tilalle tullut runkolinja 400 jättää Martinlaakson itäpuolen välistä ja ajaa sen sijaan Martinlaaksosta länsipuolta mutkitellen ensin Louhelaan, josta jatkaa Myyrmäen ja Kaivokselan kautta moottoritielle ja sieltä Mannerheimintien kautta Elielinaukiolle.

Näiden mutkitteluiden myötä runkolinjan matka-aika Martinlaaksosta keskustaan luonnollisestikin pidentyi huomattavasti.

Matka kotoani Elielinaukiolle kestää nyt tunnin.

Martinlaakson itäpuolen, Kivimäen, linjastouudistus jätti ikävään välikäteen. Siinä missä aiemmin täältä huristeltiin 30 minuutissa Elielinaukiolle, ovat matka-ajat nyt huomattavasti pidemmät.

Esimerkiksi omasta asuinsijastani katsottuna on vaihtoehtona nyt ensinnäkin kävellä 800 metriä lähimmälle runkolinjan pysäkille. Kävelyn ja runkolinjan pidemmän matka-ajan vuoksi kestää matka kotoani Elielinaukiolle nyt tunnin. Matka-aika siis kaksinkertaistui.

Toinen, HSL:n asiakaspalautteeseeni antamassa vastauksessa ehdottama, vaihtoehto Elielinaukiolle kulkiessa on kävellä moottoritien varteen ja hyödyntää U-linjoja, jotka ovat Nurmijärven ja Helsingin Kampin väliä ajavia pitkän matkan bussilinjoja. Näihin linjoihin pääsee myös HSL-matkalipulla kyytiin. Näille busseille kävelymatkaa kertyy vain 500 metriä.

Näiden linjojen haasteena on kuitenkin se, että ne ajetaan pitkän matkan busseilla, jolloin kyytiin nousu lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa ei onnistu. Lisäksi esimerkiksi Elielinaukiolle halutessaan on vielä edessä kävely Kampista Elielinaukiolle.

Haasteena on myös se, että esimerkiksi sunnuntaisin bussin pääsääntöinen vuoroväli on kaksi tuntia.

Kolmas vaihtoehto on kulkea junalla. Martinlaakson juna-asemalle matkaa on 900 metriä ja Vantaankosken asemalle 1300 metriä. Matkan voi kulkea bussilla. Tällöin kuitenkin pysäkillä on syytä olla ajoissa eikä juuri tiettyyn junavuoroon kannata tähdätä, koska bussi ei aina kulje aikataulussa.

Vaihtoehtoisesti junalle voi myös kulkea jalan. Kivimäen asuinalue on tosin nimensä mukaisesti mäki. Tämä tarkoittaa sitä, että kulku mäelle ja sieltä alas vaatii varsinkin huonoilla keleillä kohtalaisen hyvää kuntoa ja tasapainoa.

On hyvä muistaa, että hyvin harvan meistä matka suuntautuu vain Elielinaukiolle. Suurin osa vaihtaa vielä Elielinaukiolla tai jossain matkan varrella kulkuneuvoa ja siten matka-aika pidentyy entisestään.

Mikään luettelemistani kulkuvaihtoehdoista ei toki ole mahdoton, mutta kaksinkertaistuvat matka-ajat, kolmen kulkuneuvon reitit ja pidentyvät kävelymatkat alkavat pian kuormittaa. Ne saavat arkisen kulkijan pohtimaan julkisilla kulkemisen mielekkyyttä.

Arkinen kulkija