Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kuka kosiskelisi passiivisia äänestäjiä ja politiikkaan pettyneitä?

Vantaalta on tällä hetkellä eduskunnassa kuusi kansanedustajaa. Kevään eduskuntavaalien jälkeen nähdään, kuinka vahvasti - tai vaimeasti - vantaalaisten ääni kuuluu päätöksenteossa jatkossa.

Äänestäminen itsessään on vaaleissa kuin vaaleissa tärkeää. Tämä kannattaa politiikkaan pettyneenkin muistaa, sillä jos ei käytä omaa ääntään vaaleissa, menettää mahdollisuuden vaikuttaa.

Vantaalla äänestysinto ei valitettavasti ole itsestään selvää.

Politiikkaa seuraavien muistissa ovat viime vuoden aluevaalit, joissa vain 38 prosenttia vantaalaisista kävi äänestämässä. Laiskaa oli myös vuoden 2021 kuntavaaleissa, joissa alle puolet Vantaan äänioikeutetuista halusi vaikuttaa äänestämällä.

Politiikkaa seuraavat vantaalaiset on vaaleissa helppo tavoittaa.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 äänensä antoi 70,4 prosenttia vantaalaisista. Vaan kuinka käy nyt?

Vantaan kaupungin Innolink Research Oy:llä teettämän vaalitutkimuksen mukaan yksi tärkeimmistä syistä äänestämättä jättämiselle oli se, ettei sopivaa ehdokasta löytynyt.

Tässä pallo on nyt puolueilla, jotka voivat katsoa omia, pääsääntöisesti valmiina olevia ehdokaslistojaan sillä silmällä. Kuinka vetovoimainen ja monipuolinen oma ehdokaslista on Uudenmaan (ja myös Vantaan) näkökulmasta katsottuna?

Vantaalla moni on ollut huolissaan nuorten aikuisten ja vieraskielisten muita alhaisemmasta äänestysinnosta. Löytyykö ehdokaslistoilta riittävästi kiinnostavia ehdokkaita heille? Entä puhutaanko näissä vaaleissa sellaisista asioista, jotka aidosti koskettavat myös heidän arkeaan?

Politiikkaa seuraavat ja siitä valmiiksi kiinnostuneet vantaalaiset on näissä vaaleissa helppo tavoittaa. He lukevat lehtiä, käyvät vaalitilaisuuksissa ja seuraavat muutenkin aktiivisesti mitä valtakunnan- ja paikallispolitiikan ympärillä tapahtuu.

Valtaosa äänestäjistä on kuitenkin astetta passiivisempia, ihan tavallisia ihmisiä, osa politiikkaan ja poliitikkojen nahisteluihin leipiintyneitä.

Vantaalaisilla ehdokkailla onkin nyt näytön paikka tuoda keskusteluun heille tärkeitä asioita ja luoda ymmärrystä äänestämisen tärkeydestä.