Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Seniorineuvolalle ei pitäisi olla yläikärajaa – "Me yli 75-vuotiaatkin olemme olleet veroja maksamassa"

Kirjoittaja toivoo, ettei seniorineuvolaa kehitettäisi Vantaalla vain tietyn ikäisille eläkeläisille.

Vantaan Sanomissa (25.1.) oli mielipidekirjoitus siitä, että seniorit tarvitsisivat omat neuvolansa.

Ajatus on hieno ja varteenotettavakin, mutta kirjoituksessa oli pantu ikähaarukaksi 70–75 vuotta, jolloin seniorit kutsuttaisiin 2–3 vuoden välein laaja-alaiseen terveystarkastukseen.

Minä en voi ymmärtää moista ikärajaa, koska senioreja ovat yli 75-vuotiaatkin. Yhtä tärkeää olisi taata heillekin kyseiset tarkastukset ja "kartoitukset" jo senkin takia, että ihmisten pitää nykyisin pärjätä yhä vanhemmaksi ja vanhemmaksi kotonaan.

Niissä tarkastuksissa pysyttäisiin paremmin yhteiskunnassamme kärryillä myös vanhempien ikäihmisten terveydentiloista ja avuntarpeista.

Pitäisikö tuota vanhemmat ihmiset siis jättää pois kyseisestä palvelusta? Nythän jo mammografiat ja papakokeet on suljettu heiltä pois aiemmin ja kuitenkin he sairastuvat syöpiin siinä kuin 65-vuotiaatkin.

Avun hakeminenkin on monta kertaa vaikeampaa vanhuksella ja siksi "automaattinen" tarkastus tulisi tarpeeseen sillä nyt muun muassa verikokeisiin pääsykin vaatii jo liki kerjäämistä terveyskeskuksissa.

Tiedän vanhuksen, 92-vuotiaan mummon, jolle lääkäri sanoi suoraan hänen valitettua jostain oireesta terveysasemalla, että "noin vanhoja emme enää tutki". Voitte vaan arvata miltä tästä henkilöstä tuntui kuulla tuollaista vastaanotolla.

Tällaisilta "tuomioilta" vältyttäisiin, jos hekin kuuluisivat samaan tarkastettavien ryhmään.

Jos tuollaisia neuvoloita tehtäisiin, niin minä olen ainakin sitä mieltä, että siinä olisi vain alkuikä, esimerkiksi 70 vuotta ja siitä eteenpäin.

Me yli 75-vuotiaatkin olemme olleet yhteiskuntaa rakentamassa ja veroja maksamassa ja maksamme kaiken aikaa. Meidät on otettava huomioon suunniteltaessa tämän kaltaista palvelua.

Leena Lauren

Eläkeläinen

Martinlaakso