Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuka suunnittelee vanhusten palvelukodit? Myyrmäen palvelutalon ikkunasta tuijotetaan betoniseinää

Kuka tai ketkä suunnittelevat vanhusten palvelukodit? Minusta tuntuu, etteivät ainakaan sellaiset ihmiset, jotka ovat käyneet palvelukodeissa. Esimerkiksi otan nyt Myyrmäen aika uuden palvelutalon ja vertaan Karkkilan palvelutaloon.

Myyrmäessä käyn katsomassa lähiomaistani. Siellä palvelutalo on rakennettu niin, että hänen, niin kuin suurimman osan huoneista, ei näy kuin vastakkainen betoniseinä ikkunoineen.

Fiilis on kuin olisi isossa sairaalassa. Ero on vain siinä, että sairaalasta sinulla on toivoa päästä kotiin, mutta palvelutalossa seuraava askel on joko sairaala, saattohoito tai hauta.

Miksi palvelukotia ei ole suunniteltu niin, että ikkunoista näkisi edes osittain liikennettä tai mikä parasta, luontoa? Asukkaita piristäisi kun näkisi muutakin kuin seinät. Varsinkin, henkilökunta ei ehdi ulkoiluttaa asukkaita, niin kuin vankilassa on mahdollista.

Myyrmäen palvelutalon asiakasparkkipaikatkin kyseisellä alueella ovat vain puolen tunnin mittaiset. Lähimmät muut parkkipaikat ovat noin 400 metrin päässä. Useat vierailijat ovat huonosti liikkuvia ja tulevat autolla vierailulle. Voi vain kuvitella miten tuona aikana ehtii omaistaan katsomassa käydessään seurustelemaan.

Minä keitän kahvit meille ja seurustelen omaiseni kanssa pitkään, mutta minä olen voimissani ja jaksan kävellä kauempaakin häntä katsomaan. Se suo mahdollisuuden viettää hänen kanssaan pidemmän ajan.

Anoppini on hoidossa Karkkilan palvelutalossa. Siellä asukkaiden ikkunoista näkyy luontoa, puita ja asutusta. Kuinka hyvä olo tuleekin siellä käydessä, kun hänen kanssaan katselemme puiden oksille lenteleviä lintuja, talojen piipuista tupruavaa savua ja välillä ohi ajavia autoja, sadetta tai ukkosta ja myrskytuulia.

Ymmärrän, että pääkaupungissa tontit ovat kalliita, mutta ehkä voisimme ne muutamat tontin neliöt antaa palvelutalojen viihtyvyyteen.

Te suunnittelijat ja päättäjät. Haluatteko asua elämänne loput vuodet asunnossa, josta ette näe kuin vastakkaisen seinän? Tämäkin on mahdollista teille, sitten kun olette siinä jamassa ettette pärjää siellä kotona.

Sääliksi käy Vantaan omaistani