Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Järjen käyttö on sallittua sote-kiinteistöjen myynnissä

Vantaan kaupunkitilalautakunnan puheenjohtaja Otso Kivimäki on suivaantunut lautakunnan demarijäsenten jättämään oikaisupyyntöön. Se koski päätöstä Vantaan sote-kiinteistöjen vuokrauksesta. Tavoitteena on niiden myynti mahdollisimman korkealla katteella. (VS 11.2.)

Kivimäki piti meidän valitustamme populistisena. Hän huomautti kaupunginhallituksen jo linjanneen, että sote- ja pelastuskiinteistöt myydään.

Kyse on poikkeuksellisen vakavasta asiasta. Vantaan kaupunki on tekemässä historiansa suurimman kiinteistökaupan sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Jos kaupunkitilalautakunnan jäseniä nimitellään populisteiksi, tuskin samaa tohtii sanoa valtioneuvoston jäsenestä. Esitin eduskunnan täysistunnossa (6.2.) kysymyksen sote-kiinteistöjen myynnistä. Jatkossa pääomasijoittajat vuokraisivat kiinteistöt hyvinvointialueille.

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru vastasi, että "koskaan sote-uudistusta tehtäessä ei ajateltu, että kunnat lähtisivät myymään näitä sote-kiinteistöjä". Laajamittainen myynti johtaisi vuokrakustannusten repeämiseen, mikä vaarantaa lähipalvelujen tuottamisen ja rahoituksen.

Kiuru tähdensi, että omistaessaan kiinteistöt kunnallisten yhtiöiden kautta, niille turvattiin jopa kuuden prosentin reaalikorko vuokriin. Sen piti olla houkuttimena, jotta terveysasemat, sairaalat ja paloasemat säilyvät jatkossakin julkisessa omistuksessa. Ministeri totesi, että "olisi eduskunnan tahdon vastaista ajatella, että laajassa mittakaavassa kunnat pyrkisivät sote-kiinteistöillä rikastumaan".

Lautakunnan puheenjohtaja Kivimäki taas totesi, että ”valmistelussa jokainen päätös tulee tehdä siltä pohjalta, että se johtaa kiinteistöjen myynnissä kaupungin kannalta mahdollisimman hyvään lopputulokseen”.

Kuntien tulee yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa löytää yhteisymmärrys. Tavoitteena on ratkaisu, joka on veronmaksajien ja kaikkien asukkaiden kannalta paras mahdollinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa.

Hän kiteytti vastauksensa toteamalla, että "kuntien itsehallinto on pyhää, mutta pyhää on myös järjen käyttö". Sote-kiinteistöt eivät viime kädessä ole kuntien omaisuutta, vaan veronmaksajien.

Kimmo Kiljunen

kansanedustaja (sd.)

kaupunginvaltuutettu

kaupunkitilalautakunnan varapuheenjohtaja