Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Omaishoitajien työ tuo säästöä yhteiskunnalle – palkkioita on nostettava 100 eurolla

Tiedätkö sinä ihmisryhmää, joka säästää yli 1000 miljoonaa euroa yhteiskunnan verorahoja? Nyt tiedät. Omaishoitajat. Kun panostat yhden euron omaishoitajiin niin säästät neljä euroa menoista.

Suomessa on tällä hetkellä 50 000 sopimusomaishoitajaa, Vantaalla heitä on noin tuhat. He saavat erittäin tiukoin kriteerein säännösteltyä hoitopalkkiota keskimäärin 500 euroa kuukaudessa. Tämä edellyttää jokapäiväistä säännöllistä hoivaa ja huolenpitoa omaisesta.

Omaishoitajien merkitys yhteiskunnassa tulee korostumaan entisestään väestön ikääntymisen ja hoitajapulan vuoksi.

On aivan käsittämätöntä, että valtion rahaa on riittänyt 10 miljardia euroa kaikkeen muuhun, mutta ei omaishoitajille, jotka tukea ovat eniten ansainneet. Ei voi olla oikeudenmukaista, että omaishoitajien palkkio on pienempi kuin työttömien peruspäiväraha.

Omaishoidon palkkioita on nostettava tulevan hallituksen toimesta 100 eurolla, mikäli haluamme turvata jatkossakin tämän inhimillisen ja vastuullisen hoitomuodon. Myös omaishoitajien kunnosta ja vapaapäivistä on huolehdittava. Suurin osa heistä on ikäihmisiä.

Omaishoitajien merkitys yhteiskunnassa tulee korostumaan entisestään väestön ikääntymisen ja hoitajapulan vuoksi. Ilman omaishoitajia koko yhteiskuntamme ajautuisi todelliseen kriisitilaan.

Kansanedustajana tiivistäisin yhteistyötä omaishoitajien etua ajavien tahojen kanssa niin, että omaishoitajien ääni kuuluisi eduskunnassa entistä voimakkaampana.

Juha Malmi, ekonomi, yrittäjä, (kd.)