Yritykset palkkaavat parhaillaan työntekijöitä ensi kesäksi. Nuorimmille on tarjolla elämän ensimmäisiä työpaikkoja kesäsetelin turvin. Alan opiskelijat ja vastavalmistuneet pääsevät usein jo "oman alan hommiin".
Kesätyöntekijöitä palkkaaville työnantajille tuleva kesä onkin näytön paikka jo hakuprosessista lähtien. Miten nuoret työtekijät kohdataan työhaastattelussa, perehdytetään työtehtäviin ja opastetaan talon tavoille? Miten työyhteisö ottaa keltanokat vastaan?
Kun työnantaja näissä asioissa onnistuu, saa kesätyöntekijä mieluisan kokemuksen työelämästä ja ennen kaikkea yrityksestä. Sana hyvästä kiirii eteenpäin.
Jos nuorella on huonoja kokemuksia ensiaskeleistaan työelämässä, voivat ne vaikuttaa negatiivisesti töiden tekemiseen tai työpaikkojen hakemiseen jatkossa. Mieleen voi asettua epäilys siitä, minkälaiseen työhön kykenee ja minkälaisessa yhteisössä pärjää.
Aikuisten tulee ottaa nuoret mahdollisimman hyvin huomioon.
Siksi meidän aikuisten tulee osata ottaa nuoret mahdollisimman hyvin huomioon.
Vantaalla on hyviä kokemuksia siitä, miten nuorten tukeminen ja auttaminen kantaa hedelmää.
Kaupungissa koronapandemian aikana alkanut hanke auttaa 18–29-vuotiaita nuoria löytämään työ- tai opiskelupaikan.
Niin sanotut rinnalla kulkijat eli valmentavat ohjaajat tukevat nuoria työpaikan saamisessa hyvin konkreettisin tavoin.
Työelämässä jo vuosia olleille aikuisille monet asiat, kuten työsuhteiden eri muodot tai ansioluettelon ja työhakemusten tekeminen, ovat tuttuja juttuja, mutta monelle nuorelle ihan uutta.
Viikonvaihteen lehdessä omista kokemuksistaan kertoo vantaalainen Eveliina Pylkkänen, joka löysi rinnalla kulkevan aikuisen tukemana mieluisan työpaikan.
Rinnalla kulkevien aikuisten apu on ollut tehokasta, sillä yli sata vantaalaista nuorta aikuista on löytänyt työpaikan.
Toivoa sopii, että heinäkuussa 2023 päättyvä hanke saisi jatkoa. Aikuisten tuella on ratkaiseva merkitys siinä, millaiseksi kuva työelämästä muodostuu.