Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pelastajien koulutus pystytään järjestämään parhaiten Kuopiossa

Opetuksen järjestäminen Pelastusopistolla Kuopiossa on laskelmien mukaan kustannustehokkaampaa kuin alueellinen koulutus, kirjoittajat muistuttavat.

Toisin kuin Mika Kasonen kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan (VS 15.2.), Pelastusopistosta valmistuu tällä hetkellä 144 pelastajaa vuosittain. Olemme valmistelleet koulutusmäärien nostoa siinä määrin, kun olemme saaneet siihen rahoitusta. Pelastusopisto pystyy kouluttamaan tarvittavan määrän pelastajia, jos siihen vahvistetaan riittävä rahoitus.

Opetuksen järjestäminen Pelastusopistolla Kuopiossa on laskelmien mukaan kustannustehokkaampaa kuin alueellinen koulutus.

Pelastusopistolla on valmiit puitteet laadukkaan pelastajakoulutuksen toteuttamiseksi: opiskelijat pääsevät harjoittelemaan monipuolisesti Euroopan tasolla huippuluokkaa olevalla harjoitusalueella. Pelastusopistolla on panostettu vahvasti opettajien pedagogiseen osaamiseen, jotta opiskelijoiden oppimiselle on parhaat mahdolliset edellytykset.

Kasonen kirjoittaa, että eräällä pelastajakurssilla on ainoastaan kaksi oppilasta Uudeltamaalta. Tämä pitää sinällään paikkansa, mutta samaan aikaan kyseisen kurssin kanssa on elokuussa 2022 aloittanut kaksi muuta pelastajakurssia. Yhteensä näillä kursseilla on seitsemän opiskelijaa Uudeltamaalta. Tammikuussa 2022 Uudeltamaalta aloitti yhteensä 12 pelastajaopiskelijaa. Vuonna 2022 Uudeltamaalta kotoisin olevia opiskelijoita aloitti Pelastusopistolla siis yhteensä 19 pelastajaopiskelijaa.

Opiskelijoiden kotipaikkakunta ei määritä sitä, minne opiskelijat työllistyvät. Myös muualta kotoisin olevat pelastajaopiskelijat voivat hyvin työllistyä Uudellemaalle.

Pelastustoimen yhteisenä tavoitteena tulisi olla se, että Pelastusopisto saa tulevalta hallitukselta jatkuvan ja riittävän määrärahan varsinaisen pelastajalisäyksen toteuttamiseen, jotta Pelastusopisto pystyy kouluttamaan osaavia pelastusalan ammattilaisia Suomen kaikille pelastuslaitoksille.

Mervi Parviainen

Rehtori

Pelastusopisto

Minna Hirvonen

Koulutusjohtaja

Pelastusopisto