Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Harvat äänet painavat enemmän

Vantaan vuoden 2022 aluevaalien äänestysprosentti oli 38 prosenttia. Kaupungin samana vuonna teettämässä tutkimuksessa selvitettiin äänestämisen ja äänestämättä jättämisen syitä sekä keinoja nostaa äänestysaktiivisuutta.

Vanhemmat ikäluokat äänestävät nuorempia aktiivisemmin, avo- ja avioliitoissa asuvat yksinasuvia ja yksinhuoltajia useammin, naiset miehiä enemmän ja korkeasti koulutetut antavat äänensä todennäköisemmin kuin peruskoulun käyneet.

Äänestyskäyttäytymisessä näkyy myös alueellista eriytyneisyyttä ja demokratiavaje: maahan muuttaneet osallistuvat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen merkittävästi vähemmän kuin muu väestö.

Alhaista äänestysprosenttia vakavampi ongelma on kuitenkin äänestämisen jakautuminen: aktiivisuus laskee sitä mukaa, kun tulot laskevat. Vähäinen osallistuminen vinouttaa päätöksentekoa, kun äänestämättä jättäneiden näkemykset poikkeavat huomattavasti äänioikeuttaan käyttäneiden näkemyksistä.

Ihmiset tarvitsevat samaistuttavia ehdokkaita ja tietoa puolueiden tavoitteista.

Pelkillä vaalikahveilla ja makkaroilla ei vielä äänestäjiä saada uurnille.

Kaupunki esitteleekin helmi–maaliskuussa yhdessä vantaalaisten ehdokkaiden kanssa hallitusohjelmatavoitteitaan Vantaudu vaaleille -tapahtumissa, minkä lisäksi vaaliauto kiertää asuinalueilla aktivoimassa äänestämään. Tiedotamme vaaleista myös monikielisesti ja teemme yhteistyötä maahanmuuttajajärjestöjen kanssa.

Järjestämme myös osana demokratiakasvatusta eduskuntavaalien aikaan alle 18-vuotiaille varjovaalit, joissa pääsee tutustumaan äänestämiseen, puolueisiin ja ehdokkaisiin.

Ennakkoäänestyspaikat sijoitetaan sinne, missä väki liikkuu muutenkin: esimerkiksi nuorten tavoittamiseksi Metropolian ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampukselle ja Laurean ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampukselle.

Kiinnostus vaaleihin rakennetaan kuitenkin vaalien välissä: viestitään avoimesti päätöksenteosta, kohdataan kaupunkilaisia ja otetaan asukkaat mukaan valmisteluprosesseihin.

Äänestysaktiivisuuden nostamiseksi on vähennettävä äänestämättä jättämisen juurisyytä: osattomuuden kokemusta, mikä liittyy laajemmin taloudelliseen ja sosiaaliseen eriarvoistumiseen.

Vähemmistössä olevien henkilöiden osallistuminen demokratiaan edistää hyviä väestösuhteita ja ulkopuolelle jääminen puolestaan syventää eriytymistä.

Pelkillä vaalikahveilla, -makkaroilla ja muilla vaalipaikoilta saaduilla eväillä ei vielä äänestäjiä saada uurnille.

Alhaisen äänestysprosentin – ja erityisesti sen, ketkä jättävät äänestämättä – pitäisi olla puolueille hälytyskello, että tarttis tehrä jotain!

Kirjoittaja on Vantaan kaupunginjohtaja.