Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Vantaan tulee luopua kalliista ratikkahankkeestaan

Vantaata johdetaan kuin Italiaa. Johtavat virkamiehet ja perinteisten puolueiden päättäjät luovat ratikan osalta turhia taloudellisia jännitteitä ja pelkotiloja vantaalaisten harteille.

Vantaan kaupungin verkkosivuilla ratikkaa markkinoidaan harhaanjohtavasti. Ratikan rakennuskustannukseksi esitetään vuoden 2019 esitettyä kustannusarviota (293 miljoonaa euroa). Miksi inflaatiokerrointa rakennuskustannuksille ei ole kyetty päivittämään?

Verkkosivuilla väitetään myös, että ratikan varikko- ja vaunukustannuksia ei tule Vantaan vastattavaksi. Väittämä on perusteeton. Kuntalaiset maksavat varikko- ja vaunukustannukset HSL:n Vantaan kuntaosuudessa. Tulot näihin saadaan Vantaan kuntaverokertymästä.

Kustannuslaskelmista puuttuu myös Tikkurila-tunneli. Alkuperäinen hinta-arvio oli 20 miljoonaa euroa. Rakennusteknisten haasteitten takia tunnelin arvioitu loppuhinta on tällä hetkellä noin 100 miljoonaa euroa.

Korkean inflaation ja korkeiden korkojen takia vanhanaikaisesta sekä kalliista raideinvestoinneista on luovuttava.

Kiinteistötaloudelliset tuottolaskelmat on laatinut ratikkareitin varrelle asuntoja rakentava Newsec. Kun laskelmia verrataan Tampereen vastaaviin kiinteistötaloudellisiin tuottolaskelmiin, ei samankaltaisuutta voi olla huomaamatta.

Onko Newsec raitiovaunun rakentamisesta suoraan hyötyvänä osapuolena ylipäätään oikea ja puolueeton taho tekemään kiinteistötaloudellisia tuottoarvioita?

Kaupunginhallituksen jäsenenä en ymmärrä Vantaan kaupungin johdon toimintaa. Tikkurila-tunnelin välittömässä läheisyydessä olevien asunto-osakeyhtiöiden kanssa on tehty kirjallisia sitovia maavuokrasopimuksia. Nyt niille viitataan kintaalla. Taloyhtiöt ovat vieneet riidat hallinto-oikeuden ratkaistavaksi ja tarvittaessa hakevat oikeutta käräjäoikeudesta.

Myös ratikan yleissuunnitteluun varattujen määrärahojen käytössä on epäselvyyksiä. Vuodelle 2022 myönnettyjen määrärahojen käytöstä on valitettu hallinto-oikeuteen. Virkamiehet saivat Vantaan valtuustolta 16.12. 2019 valtuudet tehdä yleissuunnitelmia. Tästä huolimatta tehdään lopullisia rakennussuunnitelmia, joihin valtuuksia ei ole olemassa.

Kaupungin johto on laatinut ratikan lisärakentamisen perustelemiseksi ratikan kaavarunkoja. Nämä yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat käytännössä osayleiskaavoja. Ne ovat nykyisen yleiskaavan ja hyväksyttyjen asemakaavojen vastaisia. Laki ei näitä tunne eikä niihin siitä syystä voi hakea muutosta.

Perussuomalaiset ovat esittäneet huolensa useista rikkomuksista. Itse en Vantaan hallituksenjäsenenä tule allekirjoittamaan vuoden 2022 tilinpäätöstä.

Tulevat eduskuntavaalit ovat tärkeitä vantaalaisten hyvinvoinnin ja verotuksen kannalta. Valtion kassa on tyhjä ja julkinen velka ennätyslukemissa. Korkean inflaation ja korkeiden korkojen takia vanhanaikaisesta sekä kalliista raideinvestoinneista on luovuttava.

Tuukka Saimen

Yrittäjä, valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (ps.)