Pari viikkoa kestäneet Planican MM-hiihdot olivat melkoinen tv-annos. Verkkoa selannut penkkiurheilija sai silmilleen myös yliannostuksen urheilijoita haukkuvia keskusteluja.
"Lopeta hiihto", kuului huuto.
Kun esimerkiksi Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu kaatui sprintin erähiihdossa, viisastelijoiden lauma pääsi irti. Mikään, mitä urheilija kisoissa teki tai oli aiemmin saavuttanut, ei kotisohvien kriitikoille kelvannut.
Urheilija valmistautuu kauden pääkilpailuun koko vuoden. Hän rakentaa kestävyyttään, kehittää lihaskuntoaan, analysoi sykettään, on tarkka ruokavaliostaan, jättää menemättä ihmisjoukkoihin, harjoittelee satoja tunteja päästäkseen tavoitteeseensa. Jos tavoite ei syystä tai toisesta toteudu, kukaan ei kaipaa piikittelyä vaan kannustusta.
Milloin opimme, että maassa makaavan potkiminen on raukkamaista?
Milloin opimme, että maassa makaavan potkiminen on raukkamaista? Miksemme kirjoita someen, että ensi kerralla onnistut, olet hyvä, älä luovuta! Lapset tuntuvat välillä ymmärtävän tämän aikuisia paremmin. Joensuukin sai kannustuskirjeitä pieniltä faneiltaan.
Amerikkalaishiihtäjä Rosie Brennan ei luovuttanut. Hänkin kaatui yhdistelmäkilpailussa, kun suksi irtosi ja lensi lumipenkkaan.
Maalissa Brennan joutui median piirittämäksi. Hän kertoi, että se sattui kaatumista enemmän. Kaikki viestimet nyhtivät Brennanilta lausuntoa, jossa hän haukkuisi radan tai järjestäjät. Tai surisi sitä, että Norja usein voittaa. Mitä tahansa kielteistä. Kukaan ei ottanut näkökulmaksi sitä, että hiihtäjä jatkoi sitkeästi maaliin.
Brennan ei haukkunut ketään. "Ihmiset katsovat urheilua inspiroituakseen, motivoituakseen, nähdäkseen onnellisia ja myönteisiä asioita tässä välillä synkässä maailmassa", hän kirjoitti Instagramiin.
Brennan on oikeassa. Jos media ei löydä todellisuudesta mitään hyvää ja me median kuluttajat keskitymme toistemme tölvimiseen, menetämme lopulta ilon ja tuhoamme koko urheilun. Tuolla asenteella menetämme elämässä paljon muutakin.
Seuraavan kerran kun joku kaatuu kilparadalla tai asiat menevät pieleen työpaikalla, mieti reaktiotasi. Keskusteluilmapiiri ei muutu kielteiseksi sattumalta.
Voit itse päättää, oletko osa ongelmaa vai osa ratkaisua.
Kirjoittaja on viestintätoimisto Drumin johtava konsultti, viiden uutistoimituksen kasvatti ja neljän teinin isä.