Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Erikoissairaanhoidon palvelut vaativat uudenlaista yhteistyötä

Erikoissairaanhoidon palvelut voidaan turvata asukkaille vain, jos yhteistyö HUSin ja hyvinvointialueiden välillä toimii.

Uudenmaan erillisratkaisu on tuonut mukanaan täysin uuden tavan toimia. Se tuo mukanaan haasteita, mutta myös mahdollisuuksia.

HUS saa rahoituksensa hyvinvointialueiden kautta. Uusi rahoitusmalli muuttaa HUSin roolia verrattuna aikaisempaan. Aiempi kustannusperusteinen rahoitus korvataan raamibudjetilla.

Yhden köyden vetäminen vaatii vahvaa vuoropuhelua HUSin ja hyvinvointialueiden välillä. Uuden mallin organisointi on toimeenpantava taitavasti onnistuneen taloudenpidon varmistamiseksi. Tämän merkitystä haluan alleviivata.

Terveydenhuollon ongelmat tulee ratkaista paikallisesti.

Hyvinvointialueet ja HUS ovat keskinäisriippuvaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että kokonaisuutta täytyy pystyä johtamaan yhdessä.

HUSin leikkauslista viime syksyltä oli osoitus siitä, ettei yhteinen johtaminen vielä toimi riittävästi. Useat palveluihin liittyvät ongelmat ovat kuitenkin yhteisiä sekä perus- että erikoistasolla. Päivystysten ruuhkautuminen ja vanhuspalvelujen (esimerkiksi vuodeosasto ja hoiva) riittämättömyys ovat yhdessä ratkaistavia merkittäviä haasteita.

Kunkin Uudenmaan alueen terveydenhuollon ongelmat tulee ratkaista paikallisesti. Esimerkiksi meillä Vantaan ja Keravan alueella se tarkoittaa yhteistyötä myös oman alueen sisällä.

Peijaksen sairaalan ja Vantaan sairaalan välinen yhteistyö on kriittinen menestystekijä terveyspalvelujen turvaamisessa. Avosairaanhoidon perustason kiirevastaanoton ja päivystyksen toiminta on suunniteltava yhdessä.

Väestön ikääntyessä on selvää, että alueiden omissa sairaaloissa tarvitaan perustason vuodeosastokapasiteettia lisää. Tämä tulee vaatimaan myös erikoissairaanhoidon vuodepaikkojen käyttötarkoituksen tarkastelua ja uudelleenjärjestelyjä yhdessä hyvinvointialueiden kanssa.

Osa haasteista voidaan ratkaista alueiden sisällä, yhteistyössä alueen sairaalan ja HUSsin sairaalan johdon kesken.

Maarit Raja-Aho (kok.)

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja