Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Helsinki jarruttaa Vantaan lentoa

Aikainen aamu Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Terminaali kiiltää uutuuttaan. Vielä ei ole tungosta. Wc-tiloissa kuuluu lintujen sirkutusta.

Siirtyminen turvatarkastuksen läpi lähtevien lentojen alueelle hoituu sutjakkaasti. Lentoa odotellessa tekee mieli ottaa aamiaista. Kovin edullisista hinnoista ei lentoasemaa voi kyllä kiittää.

Mittavat uudistukset ovat kuitenkin tehneet Helsinki-Vantaan lentoasemalle hyvää. Palvelu- ja ravintolatarjontaa on uusittu, samoin lähtö- ja tuloauloja ja turvatarkastusta. Vantaalle on muodostunut menestyksekäs kansainvälinen turistien palvelukeskus.

Helsinki nappaa kaiken kunnian Vantaan nenän edestä.

Helsinki-Vantaa valittiin vastikään Euroopan parhaaksi lentoasemaksi omassa kokoluokassaan. Palkinto perustuu tutkimukseen, jossa matkustajat arvioivat muun muassa lentoasemien asiakaspalvelua ja ostostarjontaa.

Helsinki-Vantaan lentoasema on vantaalainen saavutus, siinä missä tiedekeskus Heureka ja Pyhän Laurin kirkkokin.

Siksi onkin harmillista, että moni ulkomaalainen turisti luulee tulevansa Helsinkiin saapuessaan Vantaalle. ”Hyvät matkustajat. Saavumme Helsinkiin”, kuuluttaa lentokapteeni. Helsinki nappaa kaiken kunnian Vantaan nenän edestä.

Helsinki-Vantaan lentoasema -nimi on ollut käytössä vuodesta 1977. Toki sekin on parempi kuin Helsingin lentoasema, vuonna 1952 valmistuneen lentokentän alkuperäinen nimi.

Valitettavasti pääkaupunkimme läheisyys jarruttaa Vantaa-brändin kirkastumista muutenkin. Jos Vantaa sijaitsisi etäämmällä Helsingistä ja muista isoista kaupungeista, Vantaan olisi helpompi kehittää palveluitaan ja parantaa tunnettuuttaan maailmalla.

Nyt Vantaa näyttäytyy monille suotta vain Helsingin esikaupunkina ja logistiikkahallien tyyssijana, jossa ei juuri ole nähtävää tai tekemistä.

Olisi muuten hienoa, jos vanhoja vantaalaislähiöitä uudistettaisiin samalla taidolla ja tarmolla kuin lentoasemaa. On hurja kontrasti tulla Helsinki-Vantaalle vaikkapa Havukoskelta, Hakunilasta tai Länsimäestä. Tuntuu, että vain yksi näistä paikoista on ollut onnekas, kun alueita on viime vuosina kehitetty.