Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Olisi ollut johdonmukaista jättää Nato-päätös uudelle eduskunnalle

Kirjoittajan mielestä aikaistetussa Nato-jäsenyyspäätöksessä on yksi hyvä puoli: hallitusneuvotteluissa puolueet voivat ottaa kantaa siihen, miten paljon ne ovat valmiita vahvistamaan maanpuolustusta ja Rajavartiolaitosta.

Eduskunta päätti lähes viimeisenä toimenaan Nato-jäsenyyden hyväksymisestä. Vaikka asialla ei ollut kiire, halusi eduskunta kunnian tästä tärkeästä, kansan vahvaa tukea nauttivasta asiasta.

Päätöstä edelsi äänestys, jossa itse äänestin tyhjää. Äänestämispäätökseen vaikutti mahdollisesti se, että toimin kolmisen vuotta Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja odotin menettelytavan olevan toisenlainen.

Jäsenyydestä päättäminen olisi ollut johdonmukaista jättää uudelle valittavalle eduskunnalle. Se myös aikanaan kantaa vastuun sen hetkisestä tilanteesta.

Puhemies Vanhanen toivoikin vielä tammikuussa, että laki hyväksyttäisiin vasta Unkarin ja Turkin ratifioinnin jälkeen. Hän perusteli näkemystään sillä, ettei eduskunta tee lakeja pöytälaatikkoon odottamaan. Myös Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ei nähnyt lisäarvoa sille, että laki hyväksytään ennen ratifiointia. Hän totesi myös, että prosessin aikana voi tapahtua asioita, joihin valiokunnan on ehkä hyvä ottaa mietinnössään kantaa.

Kaikesta tästä huolimatta Nato-jäsenyyden hyväksymistä edeltävässä ensimmäisessä käsittelyssä 21. helmikuuta ilmaisin, etten vastusta Nato-jäsenyyspyrkimyksiä. Totesin, että tässä tilanteessa ainoana varteenotettavana turvallisuutta vahvistavana vaihtoehtona Venäjän rajanaapurina on Nato-jäsenyys.

Neutraalia asemaa suhteessa Venäjään ei ole enää saavutettavissa, vaikka aiemmin moni toivoi Suomen pysyvän sotilaallisesti liittoutumattomana. Sen aika meni ohitse viimeistään silloin, kun Venäjän raakalaismaisuus ja sotarikokset Ukrainan kansaa kohtaan tulivat koko maailman nähtäviksi.

Vaikka Nato-päätöksellä ei ollut kiire, yksi asia aikaistetulla Nato-jäsenyyspäätöksessä on hyvää. Hallitusneuvotteluissa puolueet voivat ottaa kantaa siihen, kuinka paljon he ovat valmiita vahvistamaan maanpuolustusta ja Rajavartiolaitosta entisestään.

Kansanedustaja, valtuutettu Mika Niikko (ps.)