Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Ideologiset leikkaukset vain laskevat työllisten määrää

Menoleikkauksia perustellaan sillä, että eläkeläisten osuus kasvaa väestön ikääntyessä suhteessa työtä tekeviin, jolloin nykyisen kaltaisia palveluita ja etuuksia ei voi jatkaa. Pelkällä menoleikkurilla tätä tilannetta ei kuitenkaan voi ratkaista.

On riski, että menojen leikkaus vähentää työssä käyvien osuutta. Tästä riskistä puhutaan liian vähän.

Tarvitsemme uupumusta ehkäisevää työkulttuuria ja nopeasti toimivia mielenterveyspalveluita. Mielenterveys on suurin syy ennenaikaiselle eläkkeelle joutumiseen, ja tuen saamisen pitkittyminen pahentaa ongelmia vaikeasti hoidettaviksi.

Tehyn kyselyn mukaan alle 30-vuotiaista hoitajista 71 prosenttia ei usko jaksavansa työuran loppuun. Riittävä palkka houkuttelisi alalle enemmän hoitajia ja vähentäisi työn stressaavuutta.

Tarvitsemme nuoria, jotka osaavat lukea ja pärjäävät koulussa ja työelämässä. Nyt prosenttia peruskoulun päättäneistä ei osaa lukea riittävän hyvin selviytyäkseen arjesta. Säästöt kouluissa syrjäyttävät nuoria.

Tarvitsemme lisää koulutuspaikkoja ja rahaa koulutuksen järjestämiseen, jotta meillä on osaajia työelämään. Osaamistasomme on laskenut Turkin ja Chilen tasolle.

Tarvitsemme ikäihmisten kuntoutusta ja mahdollisuuksia virkeään elämään, jotta toimintakyky ja itsenäinen hyvä elämä säilyvät pitkään ilman kallista laitoshoitoa.

Tarvitsemme kannustinloukkujen eliminoimisen esimerkiksi takuutulolla tai perustulolla, niin että pienikin työ kannattaa aina ottaa vastaa, eikä yrityksen perustaminen tai kouluttautuminen poista perusturvaa.

Eniten uusia työpaikkoja syntyy pk-yrityksiin. Tarvitsemme nopeaa maahanmuuttajien työlupaa ja selkeitä polkuja yritysten perustamiseen Suomessa. Jo nyt kasvukaupungeissa leijonanosa uusista pk-yrityksistä on maahanmuuttajien perustamia, ja vain harva toimiii ravintola-alalla.

Yksistään näillä ei ratkaista taloudellisia haasteita, vaan tarvitaan myös huolellista menojen tarkastelua ja tulopohjan laajentamista.

On kuitenkin vakava riski, että huonosti kohdennetut menoleikkaukset huonontavat Suomen työllisten määrää edelleen.

Sirpa Siru Kauppinen

ympäristötekniikan

M.Sc.

kaupunginvaltuutettu

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)