Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Suomen on oltava "terveesti itsekäs"

Olemme äskettäin käyneet sanallista ja poliittista sotaa suomalaisten talousmetsien käytön puolesta. Mielestäni metsät ovat parasta hiilidioksidin sidontaa ja sitä enemmän, mitä voimakkaammin ne hoidettuina kasvavat. Puutuotteet kaikissa muodoissaan ovat kestävää hiilen varastointia.

Toki tarvitsemme Nuuksiomme ja nykyiset suojelualueemme. Itsekin koen vahvasti näin, mutta pakkotoimia ja muualta tulevaa määräilyä vierastan.

Käytän otsikossa ilmaisua "terveesti itsekäs". Suomen on kyettävä sanomaan avoimesti ja suoraan oma tahtotila kaikissa asioissa. Emme saa joutua ajopuuksi muiden vietäväksi. Olemmeko tottuneet menneinä vuosikymmeninä myötäilyyn? Jatkammeko tätä yhä?

Minusta ei ole mieltä pakottaa remontteihin taloissa, jotka toimivat.

Omakotiliitto on jo pitkään varoittanut EU-tasolla lainsäädännön valmistelussa olevista asuinkiinteistöihin kustannuksia tuovista uhista. Hyviltä kuulostavat energiatehokkuus- ja päästövähennysvaatimukset uhkaavat tuoda kymmenien tuhansien eurojen remontteja kiinteistöille.

Kuinka omakotien asukkailla olisi varaa tällaisiin? Monet ovat pienituloisia ja eläkeläisiä, päivittäinen ostovoimakin on koetteilla. Monissa taajamissakin asuntojen hinnat ovat matalat, jos olisi myyntiä aikomassa. Saisiko remonttilainojakaan?

Minusta ei ole mieltä pakottaa remontteihin taloissa, jotka toimivat. Kyllä omistajat itse tietävät edelleen asiat parhaiten ja haluavat jo nytkin toimia järkevästi taloudellisten voimavarojensa mukaan. Ihmisiä ei saa ajaa velkavankeuteen eikä pois kodeistaan.

Emme tarvitse omiin taloihimme ja metsiimme vieraita isäntiä. Vain omat näkemyksemme kirkkaasti esittäen ja niistä tinkimättä voimme saada muiltakin arvostusta. Myötäilijöiltä viedään "tuhkatkin pesästä", siksi oltava "terveesti itsekäs".

Lauri Oinonen (kesk.)