Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Museoiden tulisi olla maksuttomia – "Voisivat toimia jatkossa matalan kynnyksen palveluina"

Kirjoittaja toivoo, että pääkaupunkiseudun museot ja kulttuurikeskukset olisivat maksuttomia.

Tilastojen mukaan vuonna 2021 museokäyntejä Helsingin, Vantaan ja Espoon alueella oli kaiken kaikkiaan 1 498 773 kappaletta, joista maksullisten käyntien osuus oli 976 857 ja ilmaiskäyntien 521 916.

Tämänhetkiset tilastot kertovat, että kävijämäärät ovat huomattavasti alhaisempia kuin ennen koronapandemiaa, jolloin kävijämäärät olivat lähes kolminkertaiset.

Siinä missä ylempi keskiluokka viettää kesä- ja hiihtolomareissuja aurinkorannikoilla, olisi tässä mukava aktiviteettivaihtoehto perheille, joiden talous on epävakaa, eikä suuriin kuluihin ole juurikaan varaa.

Tilastojen romahtamiseen vaikutti todennäköisimmin pandemia-aika, jolloin suurin osa pääkaupunkiseudun museoista pidettiin suljettuina kokoontumisrajoitusten vuoksi. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tilanne on hiljalleen palaamassa ennalleen ja kävijöiden määrä on lisääntynyt.

Museoilla ja kulttuurikeskuksilla on suuri merkitys yleissivistyksen, historiantuntemuksen, turismin määrän sekä Suomen näkyvyyden kannalta ympäri maailman. Siitä syystä etenkin pääkaupunkiseudun museoiden tulisi olla maksuttomia ja avoimia kaikille, niin edellä mainittujen seikkojen kuin yhdenvertaisuudenkin vuoksi.

Sen lisäksi, että museot ja kulttuurikeskukset ovat kulttuuri- ja oppimisympäristöjä, voisivat ne mielestäni toimia jatkossa myös niin sanottuina matalan kynnyksen palveluina.

Matalan kynnyksen palvelut on tyypillisimmin rajattu ikäluokittain, mutta museoiden osalta ollaan ideaalitilanteessa siltä osin, että kohderyhmänä museot sopivat kaiken ikäisille.

Maksumuuri heikentää vähäosaisten, etenkin lapsiperheiden, asemaa. Siinä missä ylempi keskiluokka viettää kesä- ja hiihtolomareissuja aurinkorannikoilla, olisi tässä mukava aktiviteettivaihtoehto perheille, joiden talous on epävakaa, eikä suuriin kuluihin ole juurikaan varaa.

Valtion ja kuntien tulisi siis pohtia ratkaisua, jolla saataisiin yhdenvertaisuus toteutumaan. Kulttuuri kuuluu ehdottomasti kaikille.

Roosa Wallius (ps.)