Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Oikein valitut äänestyspaikat ja vaali-infoa Tiktokiin – nuoret kiinnostuvat vaaleista, kun tietoa tuodaan lähelle

Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi aikaa. Tuoreen kyselyn mukaan nuoret aikuiset aikovat äänestää viime vaaleja aktiivisemmin.

Kantar Public teki valtion nuorisoneuvostolle kyselyn, jonka mukaan 46 prosenttia nuorista sanoi äänestävänsä varmasti ja 31 prosenttia todennäköisesti.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 18–24-vuotiaista nuorista äänesti 55 prosenttia. Vuonna 2015 nuorista 47 prosenttia kävi äänestämässä.

Lue myös: Pakkoruotsi ja kannabiksen laillistaminen herättivät tunteita lukiolaisissa – vaalipaneelit ja some keinoja saada nuoria äänestyskoppiin

Lue myös: Nyt puhuvat nuoret itse – Millä saadaan nuoret äänestämään eduskuntavaaleissa?

Nuoria tulee kohdata myös muulloin kuin vaalien alla.

Tikkurilan lukiossa viime viikolla käydyssä Vantaan nuorisovaltuuston ja lukiolaisten yhdessä järjestämässä vaalipaneelissa nuoria puhuttivat muun muassa pakkoruotsi, kannabiksen laillistaminen, koulutuksen laadun parantaminen sekä ympäristöasiat.

Paneelissa mukana olleet Uudenmaan vaalipiirin nuoret ehdokkaat muistuttivat, että nuoria tulee kohdata myös muulloin kuin vaalien alla ja lisätä ymmärrystä siitä, mitä eduskunta tekee ja mistä asioista päätetään.

Lue myös: Etsitkö sopivaa ehdokasta? Kokeile Vantaan Sanomien vaalikonetta

Vantaan nuorisovaltuusto on omalta osaltaan tuonut vaaleja näkyväksi muun muassa Tiktokissa ja Instagramissa.

Myös ehdokkaiden kannattaa kohdata nuoria siellä, mistä heidät parhaiten tavoittaa. Nuoret ovat kiinnostuneita vaikuttamisesta ja politiikasta, mutta moni jättää äänestämättä siksi, ettei löydä sopivaa ehdokasta. Epäluottamus ehdokkaita kohtaan on yleistä.

Joidenkin nuorten voi myös olla vaikea hahmottaa, mitä asioita valtakunnan politiikassa hoidetaan ja mistä päätetään paikallistasolla.

Vantaalla nuoria koitetaan aktivoida äänestämään myös tuomalla ennakkoäänestyspaikat lähelle nuoria. Esimerkiksi Laurean Tikkurilan kampuksella ja Metropolian ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampuksella voi äänestää ennakkoon 27.–28. maaliskuuta kello 10–14.

Äänestää voi myös koronavuosien tapaan ulkona kaupungintalon edustalla tai vaikkapa kirjastoissa.

Kaikilla into yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tai äänestämiseen ei välttämättä nouse lapsuudenperheestä. Siksi on tärkeää, että äänestämisestä ja sen tärkeydestä puhutaan myös kouluissa sekä oppilaitoksissa.