Koulu on se paikka missä olen alan ammattilaisten johdolla päässyt oppimaan uutta ja luomaan pitkäaikaisia ystävyyssuhteita.
Kaikesta hyvästä huolimatta osaa vantaalaisia kouluja varjostaa hieman synkempi puoli, sillä niistä puuttuu kaksi asiaa. Kuri sekä oikeanlainen asennoituminen.
Siinä ongelma kytee. Ei minkään ihmeen "struktuuriin puutteessa" niin kuin kivikaudella koulunsa päättäneet jaarittelevat. Ei "opettajien auktoriteetin vähäisyydessä" niin kuin suomalaisesta lainsäädännöstä tietämättömät selittävät, eikä S2-oppilaiden olemassaolosta niin kuin todellisuudesta irtautuneet ihmiset vakuuttavat.
Tavallisena koulupäivänä näen ja kuulen paljon asioita, jotka juontavat juurensa kurin ja oikeanlaisen asennoitumisen puutteista.
Oppilaiden on osattava huomioida ympärillä oleviaan sekä ymmärtää tekojensa turmelevat seuraukset.
Kouluni oppilaat levittävät huhuja toisistaan, roskaavat kouluympäristöä, tappelevat, ovat antamatta työrauhan muille luokkalaisilleen, virtsaavat lattialle, rikkovat koulun omaisuutta, uhkaavat pahoinpidellä, lietsovat syrjintää, haukkuvat opettajia, kyseenalaistavat varsinkin naisopettajien auktoriteettia tai häiritsevät tahallaan muiden luokkien oppitunteja.
Raivostuttavinta on, kuinka helpolla nämä koulurauhaa häiritsevät oppilaat päästetään pälkähästä. Opettajien tulisi pistää oppilaat aina vastuuseen eikä sivuuttaa oppilaan ongelmallisia tekoja.
Kouluissa tulisi suosia enemmän kasvatuskeskustelun kaltaisia kurimenetelmiä löyhien suullisten varoitusten sijaan.
Mielestäni myös oppilaspiireissä vallitsevasta itsekkyydestä tulisi päästä eroon. On ongelmallista priorisoida itsekkyyttä ruokkivaa "minä" asennetta yhtenäisyyttä edistävän "me" asenteen sijaan.
Oppilaiden on osattava huomioida ympärillä oleviaan sekä ymmärtää tekojensa turmelevat seuraukset. Empatiaa tulisi opettaa enemmän esimerkiksi oman luokanvalvojan tunnilla. Vastuunkannon tärkeyttä taas tulisi korostaa paljon enemmän, vaikka yhteiskuntaopin tunneilla.
Lopuksi tahtoisin muistuttaa vielä asiasta, jolla voitaisiin ennaltaehkäistä kaikki luettelemani ongelmat. En tahtoisi sanella miten jokaisen tulisi kasvattaa lapsensa, mutta mielestäni olisi suotuisaa, jos huoltajat juurruttaisivat lapseen empatian sekä vastuunkantamisen taitoja varhaisesta iästä asti. Lapsen hyvästä kasvatuksesta hyötyvät kaikki.
Kirjoittaja on 9.-luokkalainen Vantaan nuorisovaltuuston jäsen.