Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Eläkeläiset köyhtyvät vanhetessaan – ahdinko on korjattava

Suomessa eläkeläisiä on Eläketurvakeskuksen mukaan reilut 1,6 miljoonaa. Noin 800 000 eläkeläisellä eläkkeen suuruus on jäänyt alle 1 500 euroon kuukaudessa.

Vaikein elämäntilanne on heillä, joiden eläke on alle 1250 euroa kuukaudessa. Heitä on yli 500 000 eli joka kolmas eläkeläinen.

Ikääntyminen ei tuo helpotusta talouteen. Päinvastoin. Eläkeläiset köyhtyvät vanhetessaan. Yhteiskunta ei huomioi ikääntyvien ihmisten tulotasossa lisääntyviä sairaus- ja muita menoja.

Keskeinen syy köyhtymiseen on vuonna 1996 toteutettu eläkeuudistus – taitetun indeksin käyttöönotto. Aiemmin hintojen nousu ja palkkakehitys otettiin yhtä suurina prosentteina (50/50) huomioon eläkkeitä tarkistettaessa. Vuodesta 1996 lähtien palkkojen korotuksista otetaan huomioon vain 20 prosenttia ja hintakehityksestä 80 prosenttia.

Palkkojen korotukset ovat olleet lähes joka vuosi selkeästi suuremmat kuin inflaatio. Työeläkkeet ovat jääneet pahasti jälkeen palkkakehityksestä.

Eläkeläisten tulotason turvaamiseksi eläkeindeksi tulee korjata! Eläkerahastoissa on työeläkkeitä varten osin varojen sijoitustoiminnasta saatujen voittojen takia noin 250 miljardin euron varallisuus eli noin kolme kertaa valtion budjetin verran.

Muita toimia eläkeläisten köyhtymisen vähentämiseksi on eläkeverotuksen alentaminen palkkaverotuksen tasolle. Köyhyys- ja syrjäytymiskierteen katkaisemiseksi tarvitaan pienten eläkkeiden tasokorotus.

Pietari Jääskeläinen

VTM (kesk./sit.)