Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Nyt on oikea aika ennaltaehkäisylle, eikä palveluja saa leikata

Kannan huolta ennaltaehkäisevien palvelujen asemasta uusilla hyvinvointialueilla, sillä niillä on merkitystä väestömme terveyden ja hyvinvoinnin tukipilareina. Etenkin kuntien ja hyvinvointialueiden välinen työnjako ennaltaehkäisyssä vaatii tehokasta kehittämistä.

Suomalaisten hyvinvointi on pääsääntöisesti kehittynyt positiiviseen suuntaan, mutta silti väestöryhmien väliset erot hyvinvoinnissa eivät ole kaventuneet - päinvastoin ne ovat kasvaneet.

Ennaltaehkäisevästä terveyden edistämistyöstä on hyviä tuloksia ja näyttöä sen vaikuttavuudesta. Sillä voidaan kaventaa väestöryhmien välisiä terveyseroja ja se on sekä kustannustehokasta että tuloksellista vaikuttamista eri ikäisten ihmisten terveyteen.

Ennaltaehkäisystä saatavat säästöt ovat miljoonaluokkaa, etenkin kun työ aloitetaan nyt.

Samalla voidaan vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta sekä hillitä jatkuvasti kasvavia erikoissairaanhoidon ja muun korjaavan työn kustannuksia. Lähtökohtana on varhainen ongelmiin puuttuminen. Ennaltaehkäisystä saatavat säästöt ovat miljoonaluokkaa, etenkin kun työ aloitetaan nyt. Mielenterveysongelmien, tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisy ovat avainasemassa siinä, että Suomessa on tulevaisuudessakin työkykyistä väestöä.

Perusterveydenhuollon palveluissa, kuten äitiys- ja lastenneuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä seniorineuvoloissa voidaan tehokkaasti tukea ja edistää eri ikäisten terveyttä ja toimintakykyä sekä vähentää sairauksien riskitekijöitä.

Nyt on viimeistään aika kiinnittää huomiota työntekijöiden työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Työterveyslaitos uutisoi juuri, että suomalaisten kokemus omasta työkyvystä on heikentynyt samalla, kun työuupumusoireilu on lisääntynyt ja nyt joka neljäs suomalainen kokee työuupumusoireita.

Ennaltaehkäisevällä työllä voidaan säästää tehokkaasti kustannuksia ja vastata erityisesti ikääntyvän väestön tuomiin haasteisiin terveyttä ja toimintakykyä tukemalla. Nyt on oikea aika panostaa ennaltaehkäisyyn ja sote-palveluiden saatavuuteen, ei leikata niistä.

Tuija Haapalainen

terveydenhoitaja

aluevaltuutettu (sd.)