Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Vantaa ei tarvitse ratikkaa kaupungin väestönkasvuun

Vantaan ratikkapäätös on sidottu valtion tukirahoihin. Jos tätä yli 100 miljoonan euron tukea ei tule, niin ei tule myöskään ratikkaa. Valtion tukipäätöksen tekevät tulevat kansanedustajat ja tuleva hallitus.

Näin päätti Vantaan kaupunginvaltuusto vuonna 2019. Sinä päätät vaaleissa myös Vantaan ratikasta. Siksi kannattaa äänestää. Nyt voit vaikuttaa asiaan.

Vantaa kasvaa. Tilastokeskuksen mukaan Vantaalle tulee 50 000 asukasta lisää seuraavan 20 vuoden aikana. Ihan ilman ratikkaa. Se on paljon. Ratikka voisi kiihdyttää kasvua jopa 100 000 asukkaaseen. Onko se hyvä asia?

Vantaan tulisi käyttää investointirahansa aivan muuhun kuin raiteisiin ja nopeutettuun väestönkasvuun.

Mielestäni ei ole. Vantaan koulutuksen ja hyvinvointialueen sote-palvelujen tilanne on jo nyt kriittinen. Pätevistä opettajista ja terveydenhuollon ammattilaisista on huutava pula. Ratikan tuoma lisäkasvu vaan pahentaisi tätä tilannetta entisestään.

Vantaan ratikan positiivinen tuloennuste perustuu täysin ratikan nopeammin tuomaan väestönkasvuun. Suurin osa tuloista menisi rakennuttajille ja sijoittajille, mutta varsinkin väestönkasvun vaatimiin palveluihin. Näitä ei ole huomioitu missään laskelmissa.

Kaikki ratikkalaskelmat on tehty Vantaan ratikkahankkeeseen palkattujen toimijoiden ja heidän ohjauksessaan olevien konsulttien toimesta. Ovatko nämä laskelmat oikeasti luotettavia ja puolueettomia? No eivät.

Ihan sama kasvu ja tulot on saatavissa paremmilla bussiyhteyksillä ja rauhallisemmalla kestävällä kasvulla. Sellaisella kasvulla, joka mahdollistaa myös tarvittavien palvelujen järjestämisen tuleville asukkaille.

Vantaan tulisi käyttää investointirahansa aivan muuhun kuin raiteisiin ja nopeutettuun väestönkasvuun. Vantaan tulisi keskittyä oikeaan kasvuun.

Vantaan tulisi investoida nykyisen palvelujärjestelmän kehitykseen, asukkaiden turvallisuuden parantamiseen ja yritysten tutkimus- ja tuotekehityksen tukemiseen vihreään talouteen siirtymisessä.

Juha Malmi (kd.)