Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Vantaan ratikan kallistuminen ei tullut yllätyksenä, mutta halvaksi ei tule superbussikaan

Vantaan kaupunki kertoi tällä viikolla Vantaan ratikan tarkentuneista kustannuksista. Aiempi arvio oli vuodelta 2019 ja aika oli ajanut sen ohi.

Tuoreimman arvion mukaan ratikan rakentaminen maksaisi Vantaan kaupungille 414 miljoonaa euroa aiemman 297 miljoonan euron sijaan. Kohonneet kustannukset selittyvät valtaosin rakentamiskustannusten yleisellä kasvulla.

Lue myös: Näin paljon Vantaa ratikka maksaa nyt – Kaupungin osuus kasvoi yli 410 miljoonaan euroon

Kustannukset ovat matkan varrella täsmentyneet, sillä suunnitelmat ovat tarkentuneet. Esimerkiksi Tikkurilan Ratakujan kiistelty maan alla kulkevat ratikkatunneli maksaa nyt arvion mukaan yli 100 miljoonaa euroa, kun vielä vuonna 2019 tunnelin arvioitiin maksavan 62 miljoonaa euroa.

Niin sanottu superbussivaihtoehto olisi ratikkaakin kalliimpi.

Lue myös: Vantaan ratikan kohonneet kustannukset mietityttävät päättäjiä –  "Katsotaan viiden vuoden päästä uudelleen"

Kaikkiaan ratikan rakentaminen maksaa 606 miljoonaa euroa, kun aiempi arvio kokonaiskustannuksista oli 393 miljoonaa euroa. Kustannuksiin lukeutuvat myös reitin varrella olevien pyöräteiden, jalkakäytävien ja ajokaistojen rakentaminen.

Reilun 600 miljoonan euron osuudesta valtion siivu olisi noin 177 miljoonaa euroa, eli 30 prosenttia kustannuksista. Vielä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, rahoittaako valtio Vantaan ratikkaa ylipäätään.

Noin 15 miljoonaa euroa ratikkatöistä maksaisi Helsingin kaupunki, sillä ratikan lähtöpiste sijaitsee Mellunmäessä.

Moni ratikkaa vastustava kannattaa sitä, että samaa reittiä liikennöitäisiin jatkossakin busseilla.

Jos tämä vaihtoehto toteutuisi, maksaisivat bussikaistojen rakentaminen ja katujen perusparannukset noin 180 miljoonaa euroa. Tämä summa tulisi kokonaan Vantaan kaupungin maksettavaksi, sillä valtio ei osallistuisi kustannuksiin.

Niin sanottu superbussivaihtoehto olisi ratikkaakin kalliimpi ja maksaisi Vantaalle 426 miljoonaa.

Tuoreen arvion mukaan Vantaan kaupunki jäisi 40 vuoden päästä ratikan vaatimien menojen ja sen tuomien tulojen jälkeen 10 miljoonaa euroa plussan puolelle.

Onko se riittävä summa ison hankkeen käynnistämiseksi? Sen linjaavat valtuutetut viimeistään kesäkuussa, kun he ratikan rakentamisesta päättävät.