Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Miksi lukiolaisten oppimistuloksia halutaan heikentää?

Kesä lähestyy ja lukuvuosi on päättymäisillään. Tällä hetkellä Vantaan lukiolaiset valmistelevat seuraavan lukuvuoden lukujärjestyksiä.

Lukiolainen valitsee itse, mitä aineita hän opiskelee. Useissa lukiossa opiskelijalla on myös mahdollisuus valita opintojaksojensa opettajat itse. Se ei ole kuitenkaan mahdollista kaikissa Vantaan lukiossa.

Opetusmenetelmiä on erilaisia ja jokainen opettaja suosii opetuksessaan parhaaksi kokemiaan tapoja. Kaikki eivät kuitenkaan opi samalla tavalla, koska ihmisten aistikanavat ovat painottuneet eri tavoin. Jotkut oppivat keskustelemalla, toiset kirjoittamalla ja niin edelleen. Useat opettajat käyttävät erilaisia opetusmenetelmiä, mutta eivät kaikki.

Miksi kaikki lukiot eivät sitten julkaise opintojaksojen opettajien nimiä opintotarjottimessa? Syynä voi olla vaihtuvan henkilökunnan ja päällekkäisten opintojaksojen luoma epävarmuus. Kuitenkin alustava arvio opintojakson opettajasta olisi parempi, kun ei arviota ollenkaan. Sellaisen antamiseen pystyy suuri osa maamme lukioista.

Opettajashoppailun pitäisi olla isojen kaupunkien etu.

Alustavalla tiedolla opintojakson opettajasta päästään lähemmäksi terveempiä opiskelijoita. Opiskelijat ovat kuormittuneita ja kärsivät kasvavissa määrin erilaisista mielenterveysongelmista. Onko tämä yksi niistä asioita, jolla halutaan lisätä nuorten pahoinvointia?

Joskus syy on opettajashoppailun esto. Isoissa lukiossa yhden aineen opiskelijoita on niin runsaasti, että yksi opettaja ei voi millään pitää kaikkien tunteja.

Tämän ehkäisemiseksi opintojaksojen opiskelijamäärille on entuudestaan asetettu rajat, joten opiskelijat jaetaan joka tapauksessa eri opettajien opintojaksoille. Siinä vaiheessa, kun opiskelijan suosikkiopettajan opintojakso on täynnä, täytyy valita joku toinen opettaja.

Joskus kuullaan myös puhuttavan yhteistyötaidoista. Ne tietenkin kehittyvät, kun työskennellään uusien ihmisten kanssa. Väittäisin kuitenkin itse harjoitelleeni paljon enemmän yhteistyötaitoja muiden opiskelijoiden, en niinkään opettajien kanssa.

Opettajan valitseminen opetustyylin mukaan nostaa oppimisen tuloksia.

Opettajashoppailun pitäisi olla isojen kaupunkien etu. Kouluja ja opettajia löytyy Vantaalta runsaasti ja niitä kannattaa hyödyntää rohkeasti. Opettajan valitseminen opetustyylin mukaan nostaa oppimisen tuloksia ja parantaa vantaalaisten nuorten mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa. Kaikki voittavat.

Kirjoittaja on Vantaan nuorisovaltuuston jäsen.