Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tästä mallia muillekin – laadukkaampi johtaminen ratkaisi lääkäripulan Korsossa

Terveydenhuollosta kuuluu vaihteeksi hyviä uutisia. Lääkäripulan kanssa pitkään kärvistellyt Korson terveysasema toimii nyt paremmin kuin pitkään aikaan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on onnistunut rekrytoimaan terveysasemalle peräti 10 uutta lääkäriä. Se on huima määrä, sillä vielä loppuvuodesta terveysasemalla työskenteli ainoastaan viisi vakituista lääkäriä.

Aivan kaikki vakanssit eivät ole vielä täynnä ja hyvinvointialue onkin joutunut ostamaan osan terveysaseman lääkäripalveluista vuokralääkäreiltä.

Korson suuralueen asukkaille terveysaseman positiivinen muutos näkyi tuoreeltaan jonojen lyhentymisenä. Kun loppuvuodesta potilas joutui jonottamaan kiireetöntä aikaa liki 90 päivää, oli jonotusaika helmikuussa lyhimmillään parisen viikkoa.

Kun perusasiat ovat kunnossa, pysyy työn kuormitus kurissa.

Kuvaavaa on kuitenkin se, että hoitoon pääsyn ripeys vaihtelee niin Korsossa kuin Vantaan muillakin terveysasemilla. Kun henkilökuntaa on vaikka lomien tai sairaustapauksien vuoksi tavallista vähemmän, heijastuu se välittömästi ajanvaraukseen.

Millä keinoilla Korsossa on sitten onnistuttu? Ottamalla aiempaa paremmin perusasiat haltuun. Terveysasemalla on esimerkiksi keskitytty laadukkaampaan johtamiseen, jossa esihenkilöt ovat läsnä työntekijöiden arjessa.

Osa terveysaseman lääkäreistä on uransa alkuvaiheessa. Heitä tukee työssään Korsoon Keravalta siirtynyt kouluttajalääkäri, jonka kanssa lääkärit voivat tarpeen tullen konsultoida potilaiden hoitoon liittyen.

Kun perusasiat ovat kunnossa, pysyy työn kuormitus kurissa ja työ on mielekkäämpää. Syntyy hyvän kierre, joka heijastuu myös yhteishenkeen ja viihtyvyyteen.

Jotain terveysaseman hyvästä työilmapiiristä kertonee myös se, että kaikki 19 hoitajan paikkaa ovat täynnä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen kuntien vastuulta hyvinvointialueelle on puhuttanut kaduilla ja kahvipöydissä. Osa vantaalaisista on kokenut, että muutos on ollut suunta huonompaan, sillä hoitoon ei ole päässyt yhtään sen nopeammin.

Ainakin Korson terveysasemalla kokemus on ollut päinvastainen.