Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Onko Vantaan kaupungin palveluksessa hyvä tehdä töitä?

Kaupungin henkilöstön lähtövaihtuvuus on vuosi vuodelta kasvanut: kun se vuonna 2020 oli 7,2 prosenttia, niin vuonna 2022 vaihtuvuus oli jo 10,9 prosenttia ilman sosiaali- ja terveystoimea ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta.

Vastaavasti henkilöstön saatavuushaasteet ovat kasvaneet: vuoden 2022 avoimiin tehtäviin hakijoita oli kaikkiaan 25 349, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 hakijamäärä.

Kaupungin henkilöstön saatavuusohjelman 2022–2024 tavoitteena on parantaa henkilöstön pitovoimaa, joka osaltaan tukee myös vetovoimaa. Olemme muun muassa kehittämässä palkkausjärjestelmiä, tarjoamme kattavat työterveyspalvelut ja uutena etuna kulttuuri- ja liikuntaedun työmatkaedun rinnalle, täydennyskoulutusta sekä palkallista pätevöitymiskoulutusta.

Vantaalla on tavoitteena, ettei kukaan jää työssään yksin.

Olemme pilotoineet varhaiskasvatuksen rekrytointeihin hakijalähtöisen toimintamallin, jossa yhdellä hakemuksella on mahdollista hakea useampaa kiinnostavaa paikkaa, minkä jälkeen käynnistämme keskustelun sopivan työpaikan sijainnista ja molemmille osapuolille sopivista työehdoista.

Olemme resursoineet ja kehittäneet henkilöstön osalta toimintamalleja, joilla voidaan tukea monella tapaa vieraskielisten kotoutumista Vantaalle.

Vantaalla on tavoitteena, ettei kukaan jää työssään yksin, ja yksi toimintaamme ohjaavista arvoista on yhteisöllisyys. Pito- ja vetovoimatekijöissä korostamme erinomaista lähijohtamista, työyhteisöjen tukea ja toimivuutta, sillä niiden kautta ymmärrämme yhteiset tavoitteemme ja sitoudumme niihin.

Hitsaudumme tiimeiksi aitojen kohtaamisten ja yhteisten keskustelujen kautta. Vaalimme yhteisöllisyyttä yli yksiköiden ja toimialojen. Organisaatiomme on matala ja tunnettu rennosta sekä rohkeasta tekemisen kulttuurista.

Jokainen meistä haluaa kuulua joukkoon, olla merkityksellinen omassa työyhteisössään ja työn olevan merkityksellinen itselle. Nämä ovat tiiviissä yhteydessä motivaatioomme ja hyvinvointiimme. Hitsaudumme toimiviksi tiimeiksi vain, kun tarjoamme osaamistamme, apuamme, arvostustamme ja myötätuntoamme työkavereillemme sekä rohkaisemme ja vaikutamme ryhmämme sisällä.

Pito- ja vetovoimaisessa eli toimivassa työyhteisössä sparraamme toisiamme ja teemme töitä yhdessä yhteisten asioiden eteen. Henkilöstökyselymme mukaan johtaminen ja työyhteisöt ovat vahvuuksiamme, mutta niiden eteen on koko ajan tehtävä työtä, koska joukkueeseemme kuuluu runsas 7 000 työntekijää ja noin 400 esihenkilöä.

Kirjoittaja on Vantaan vs. kaupunginjohtaja.