Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Onko yksiöbuumin aika jo ohi?

Tammi–maaliskuun välisenä aikana Vantaalla myytiin vain viisi uutta yksiötä. Luku on häkellyttävän pieni, etenkin jos sitä vertaa parin vuoden takaiseen. Alkuvuodesta 2021 Vantaalla myyntiin 63 uudisyksiötä (VS 17.5.).

Vaikea markkinatilanne ei innosta sijoittajia, joiden kiinnostuksen varaan moni uusi kerrostalokohde Vantaalla nojaa. Lainojen korot ja uusien kohteiden rahoitusvastikkeet ovat nousseet.

Sijoittajat ovat nyt epävarmoja siitä, saako asunnon vuokralle ja mihin hintaan.

Lue myös: Asuntokaupan jäätävä romahdus yllätti asiantuntijankin – uusia yksiöitä myytiin Vantaalla ennätysvähän

Nyt on hyvä hetki pohtia, millaista asumista Vantaalle halutaan.

Sijoittajien lopahtanut kiinnostus näkyy suoraan rakennustyömailla. Monet rakennuttajat ovat pyytäneet Vantaan kaupungilta lykkäystä rakennustöiden aloittamiselle. Vaikka uudiskohde rakentuisi niin sanotusti pelipaikoille, eivät sijoittajat, saati muut ostajat, ole varanneet riittävästi asuntoja ennakkoon. Rakentamista ei siten kannata aloittaa, vaan lykätä siihen saakka, kun ajat ovat taas suotuisammat.

Vantaalaiset ovat kaupungin kasvaessa keskustelleet jo pitkään tehoneliöisistä asunnoista ja yksiövaltaisista kerrostaloista. Pienten vuokra-asuntoja puolustajien mukaan rajoitukset heikentävät sijoittajien kiinnostusta.

Toista mieltä oleva kritisoivat yksipuolisista rakentamista ja peukuttavat perheasuntojen puolesta. Osa omistusasunnon ostaneista on ihmetellyt myös sitä, että oma kerrostalo onkin ”vuokratalo”, kun sijoittajat vuokraavat ostamansa asunnot edelleen.

Kaupunki suitsii asuntojen rakentamista määrittelemällä kuinka suuri osa uusista asunnoista tulee olla yksiöitä tai vaikkapa perheasuntoja.

Esimerkiksi Kivistössä kaupunki on paikoin halunnut linjata myös siitä, kuka uusia asuntoja voi ostaa. Osassa rakenteille tulevista kohteista saa myydä ainoastaan kaksi asuntoa yhtä ostajaa kohden.

Lue myös: Kaupunkien viihtyisyyden asiantuntijat kommentoivat ratikan rakentamisen vaikutuksia Vantaalle – "Vantaalle ei tarvita lisää ahdasta asumista"

Suhdanteet vaihtelevat ja jossain vaiheessa rakennustyömaillä riittää taas vipinää. Nyt on hyvä hetki pohtia, millaista asumista Vantaalle jatkossa halutaan. Kuten kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara jutussamme totesi (VS 20.5.), heikkolaatuista kaupunkitilaa ja ahdasta asumista ei kannata Vantaalle rakentaa.