Ovatko pihapiirissä luikkivat rotat terveysriski asukkaille? – Näin vastaa tutkija

Laatoituksen alle menevät kolot kielivät pihapiirissä liikkuvista rotista. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Rotat ovat harmillisen tavallinen näky usean vantaalaisen taloyhtiön pihapiirissä.

Voivatko lapset leikkiä pihalla, jossa liikkuu ilta- ja yöaikaan nelijalkaisia vipeltäjiä?

Missä määrin tauteja levittävät rotat ovat terveysriski asukkaille?

– Siitä emme tiedä oikeastaan yhtään mitään, aloittaa tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

– Oletan, että rotta ei levitä vakavan tai vaarallisen taudinaiheuttajia meidän olosuhteissa, Aivelo sanoo.

– Jos se levittäisi, tietäisimme siitä jo.

Aivelo vetää Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteistä tutkimushanketta, jonka tarkoitus on selvittää muun muassa kaupunkirottien liikkumista, torjuntaa sekä sitä, missä määrin ihmiset ja rotat kantavat samoja taudinaiheuttajia.

Suomessa rottien levittämiä taudinaiheuttajia ovat suolistobakteerit salmonella- ja kampylobakteerit sekä erilaiset yleisinfektioita aiheuttavat virukset.

Suomessa rottien levittämiä taudinaiheuttajia ovat suolistobakteerit salmonella- ja kampylobakteerit sekä erilaiset yleisinfektioita aiheuttavat virukset. Nämä virukset ja bakteerit voivat päätyä ihmisiin rottien ulosteiden välityksellä.

Rottien ohella tartunnan lähteenä voivat olla muut villi- ja lemmikkieläimet sekä huonosti kypsennetty liha, minkä vuoksi on erittäin vaikea todentaa, mistä ihmiseen päätyneet bakteerit ja virukset ovat peräisin.

Oireet voivat olla ripulointia tai nuhakuumetta, eli sellaisia, joiden takia ei yleensä hakeuduta lääkäriin.

Tropiikissa rottien on todettu levittävän leptospira-nimistä bakteeria, joka aiheuttaa vakavaa maksatulehdus.

Vaikuttaako ilmastonmuutos siihen, että vaarallisia taudinaiheuttajat siirtyvät pohjoisimmille leveysasteille, on tutkijoille kysymysmerkki.

– Esimerkiksi New Yorkissa on todettu rotilla maksatulehdusta aiheuttavaa leptospiraa.

Toisaalta jäteastiolla ruokaileva kaupunirotta voi levittää myös ihmisestä peräisin olevia taudinaiheuttajia jaloissaan ja turkissaan. Minkälaisia tauteja ja missä määrin on tutkijallekin arvoitus.

– Kerran näin erään jäteastian alla käytetyn kondomin, joka rotta oli nakertanut. Rotilla on siis hyvinkin mahdollisuuksia saada tauteja ihmisiltä.

Kerran näin erään jäteastian alla käytetyn kondomin, joka rotta oli nakertanut. Rotilla on siis hyvinkin mahdollisuuksia saada tauteja ihmisiltä.

Jotta rotan kantama virus tai sen jaloissa kulkevat ihmisperäiset taudinaiheuttajat siirtyisivät ihmiseen, tarvitaan kontakti ihmisen ja rotan välillä. Se taas on harvinaista myös kaupunkioloissa.

– Ihmiset ja rotat eivät juuri kohtaa, Aivelo huomauttaa.

Sisälle rotat eksyvät todella harvoin.

Tutkijasta otollisin paikka rotan ja ihmisen väliselle kontaktille on jätekatoksissa, joista löytyy toisinaan rottien ulostetta.

Tutkijasta otollisin paikka rotan ja ihmisen väliselle kontaktille on jätekatoksissa, joista löytyy toisinaan rottien ulostetta.

– Jos rotan ulostetta on esimerkiksi jäteastian kannen päällä, jota ihminen käsittelee paljain käsin, taudinaiheuttajat voivat siirtyä ihmiseen.

Helppo keino minimoida tartuntariski: käsienpesu jätekatoksella käynnin jälkeen.

Pihapiirissä tepastelleita rottia Aivelo ei pidä merkittävänä riskinä. Pihoilla ja maassa olevat bakteerit kuuluvat ulkotilojen luonteeseen. Niitä levittävät muutkin eläimet.

Laatoituksen alle menevät kolot kielivät pihapiirissä liikkuvista rotista. Kuva: Marjo J. Rämö Marjo J. Rämö

Rottatutkija kertoo, ettei hän ole kuullut rottien hyökänneen pihoilla leikkivien lapsia kohti.

Aivelo ei ole myöskään kuullut, että ihmisten oleskelua tai asumista olisi rajoitettu missään päin Suomea rotista aiheutuvan terveysriskin takia.

Sellaisesta ei kuullut myöskään Vantaan kaupungin ympäristöterveydenhuollon yksikön esimies Kirsi Hiltunen.

– Neuvoisin käyttämään maalaisjärkeä siinä, missä lasten on hyvä leikkiä, Hiltunen toteaa.

Rottapopulaation kurissa pitäminen on olennaista, jotta rottien aiheuttamat tuhot eivät paisu ja ihmiskontaktien määrä kasva.

Aivelo huomauttaa, että rotta on fiksu eläin, joka osaa käyttää joukkovoimaa.

– Yksittäinen rotta ei lähde puremaan reikää paksun jäteastian läpi, mutta kun niitä on tarpeeksi monta, ne vuorottelevat yhteisen päämärän vuoksi.

Rottatutkijan mukaan rotat käyttävät joukkovoimaa jyrsiessään reikiä paksuun muoviin. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Aiheeseen liittyvää

  1. Rottailmoitusten määrä on tänä talvena kasvanut Vantaalla 20 prosenttia – Havaintoja Havukoskella, Korsossa, Tammistossa, Tikkurilassa, Vapaalassa 13.2.2020 7:05
  2. Vantaalaisen kerrostalon alapohjaan pesiytyneet rotat piinaavat asukkaita: "En vie roskia pimeällä" 19.2.2020 6:13
  3. Kaupunki ei patista Jokiniemen kiinteistöjä yhteiseen rottajahtiin – Muista kiinteistöistä ei ole tullut ilmoituksia 22.2.2020 5:10
  4. Katso video: Jäteautojen kuljettajat kohtaavat rottia työssään – Kartta paljastaa alueet, joilta havaintoja kertyy eniten Vantaalla 26.2.2020 6:10

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut