Astmaatikkojen nyt syytä varoa – katupölyä on runsaasti ilmassa

Kuvituskuva. Arkisto/ Päivi Tuovinen

Klaus Nurmi

Katupöly on heikentänyt ilmanlaatua tällä viikolla pääkaupunkiseudulla, tiedottaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Tilanteen odotetaan jatkuvan samanlaisena lähipäivinä. Pölyisintä on alueilla, jossa on paljon liikennettä. Erityisesti astmaatikot ja sydänsairaat voivat saada katupölystä oireita.

– Ilmanlaatu on ollut tällä viikolla pääkaupunkiseudulla paikoin huono. Katupölyä on runsaasti ilmassa erityisesti pääväylien varsilla kuten Kehä III:n läheisyydessä Varistossa sekä vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla, kertoo tiedotteessa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski

Katupöly on pääosin autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat rouhivat ilmaan hiukkasia.

Pöly nousee ilmaan kuivilta kaduilta liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Tällöin hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna.

Lumeton talvi on osaltaan vaikuttanut siihen, että katupölyä on ilmassa totuttua aikaisemmin.

– Kunkin päivän pölytilanne riippuu säästä. Tällä viikolla on ollut kuivaa ja kuiva sää jatkuu edelleen, joten liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta, ja pölypitoisuudet ovat korkeita, Kaski kuvailee.

Kenelle tahansa, myös terveille aikuisille voi katupölystä tulla ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa.

Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin urheilua vilkkaiden katujen varsilla.

Ikkunat kannattaa pitää kiinni, kun ilmanlaatu on huono. Asuntoon on hyvä hankkia tehokkaat tuloilmasuodattimet ja vaihtaa niihin suodattimet keväisin ja syksyisin.

HSY neuvoo myös lakaisemaan hiekan pois pihalta kosteana, ei kuivana. Pyykit kannattaa kuivata sisällä.

Pahimmillaan katupölykausi on yleensä maalis–huhtikuussa.

Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan. Pölyisyyttä hillitään nyt kostuttamalla katuja ja pääväyliä laimealla suolaliuoksella.

Ilmanlaatua voi seurata HSY:n verkkosivuilla

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut