Mielipide: Vantaallekin voitaisiin suunnitella muistisairaiden elämänlaatua parantava turvallinen kylä

Kirjoittajien mielestä myös Vantaalle olisi ryhdyttävä suunnittelemaan muistisairaiden turvallista kylää, jossa liikkuminen on vapaata ja monipuolinen harrastaminenmahdollista. Jenna Lehtonen

toimitus

Muistisairaille tarkoitetussa kylässä asukkaat voivat voivat liikkua vapaasti ja harrastaa turvallisesti. Kirjoittajien mukaan Hollannista tulisi ottaa esimerkkiä Vantaallakin.

Väestö ikääntyy ja muistisairaiden määrä lisääntyy huolestuttavasti. Muistisairaiden asumisviihtyvyyttä on syytä parantaa tavoitteena hyvä ja arvokas elämä.

Monissa maissa on otettu mallia Hollannista muistisairaiden kylästä, jossa asukkaat voivat liikkua vapaasti ja harrastaa monipuolisesti. Piha-alueet on hyvin suunniteltuja asukkaiden tarpeiden mukaan. Kylä on valvottu ja turvallinen.

Alueella on monipuoliset palvelut, oma kauppa, ravintola, kirkko, työpajoja, kerhoja ja tietysti myös hyvät terveyspalvelut. Elämän täyttää tavallinen arki ja harrastukset.

Useat kaupungit Suomessa ovat suunnittelemassa Hollannin esimerkin kaltaisia muistisairaiden kyliä, joissa asukkaiden elämän laatu paranee. Myös Vantaan on syytä olla tässä työssä mukana.

Kaupunkisuunnittelun ja maankäytön tehtävä olisi etsiä sopiva alue ja tontti projektille, johon voitaisiin saada kilpailutuksen ja kumppanuushankkeiden kautta toteuttaja ja rakentaja. Sosiaali- ja terveystoimen sekä vanhusneuvoston tulee olla tässä yhteistyössä alusta asti mukana.

Hyvä yhteistyö myös muiden kaupunkien hankkeiden kanssa on tärkeää. Vantaalla hanke voisi olla rivitalotyyppinen, luonnonläheinen kyläyhteisö muun asutuksen yhteydessä.

Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen

Tarja Eklund

kaupunginvaltuutetut (sd.)

Aiheeseen liittyvää

  1. Sairaalalääkäri paljastaa: Taksi ajelutti muistisairasta 300 euron edestä – "Mikään ei ole kohtuutonta eikä rikollista"
    12.4.2019 9:04
  2. Muistisairaita katoaa tuhansia vuosittain – Asiantuntija Sunnuntaisuomalaiselle: "Jos lapsia katoaisi sama määrä kuin vanhuksia, alkaisi hirveä rumba"
    11.3.2018 11:44

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut