Myyrmäestä katoavat työpaikat – "Keskusta-alueista on saatava niin houkuttelevia, että toimitilarakentajat innostuvat"

Myyrmäenraitin reunalta puretaan parhaillaan M1 Business House -toimistotaloa. Sen tilalle rakennetaan asuntoja, liiketiloja ja pysäköintilaitos. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Työpaikat Myyrmäen keskustassa ovat vähentyneet runsaalla tuhannella vuodesta 2010 vuoteen 2017. Edellisen vuosikymmenen vaihduttua työpaikkoja oli noin 6 000 ja seitsemän vuotta myöhemmin enää 4 800, kun esimerkiksi Tikkurilassa työpaikkoja oli 7 098.

Eniten eli yli 530 työpaikkaa Myyrmäestä on kadonnut arkkitehti- ja insinööripalveluista.

Tuoreempaa tietoa ei ole saatavilla, mutta työpaikkojen häviäminen on edelleen jatkunut. Parhaillaan Myyrmäentie 2:ssa puretaan valtavaa M1 Business House -toimistotaloa. Sen tilalle rakennetaan asuntoja ja liiketilaa sekä pysäköintilaitos.

Vielä lisää toimitiloja suunnitellaan purettavaksi, kuten kauppakeskus Isomyyri ja Myyrinpuhos sekä Kilterinkujan toimitilarakennus.

Vantaalla työpaikkoja sijaitsee paljon lento- ja liikennemelualueilla, mutta työpaikat ovat tärkeitä myös keskustoille ja niiden elinvoimalle, sanoo Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine

Jos keskustoissa ei ole työpaikkoja, sen palveluille, kuten ruokaravintoloille, on todennäköisesti vähän käyttäjiä päiväsaikaan. Siksi palvelut voivat supistua ja saattaa käydä niin, että tällaisessa keskustassa käydään vain nukkumassa.

Voi käydä myös niin, että asuntoja ostavat pääasiassa sijoittajat vuokrattavaksi. Silloin asumismuodot yksipuolistuvat ja huono-osaisuus voi kasautua.

– Kehitys on menossa siihen suuntaan Myyrmäessä ja Martinlaaksossa, sanoo Myyrmäki-liikkeen aktiivi Petteri Niskanen

– Mutta tässä vaiheessa kehityksen voi vielä kääntää, hän jatkaa.

Virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat havahtuneet Myyrmäen työpaikkakatoon, joka uhkaa kuihduttaa keskustan.

– Olemme tekemässä kaupunginhallitukselle selvitystä, mitä on tapahtunut ja mitä sille voi tehdä, Laine kertoo.

Pelkällä kaavoituksella ongelmaa ei ratkaista. Rakennusyhtiöille on lyhyellä aikavälillä tuottoisinta rakentaa asuntoja, eikä niitä voi pakottaa rakentamaan toimitilaa.

– Voimme luoda edellytyksiä toimitilarakentamiselle, Laine muotoilee.

– Keskusta-alueista on saatava niin houkuttelevia, että toimitilarakentajat innostuvat. Myyrmäessä on potentiaalia, jatkaa elinkeinopäällikkö Kimmo Viljamaa

Myyrmäen keskustan länsipuolelle, nykyiselle pysäköintialueelle on suunniteltu iso kortteli pääasiassa asumista, mutta myös liiketilaa. Sen rakentaminen alkanee ensi syksynä.

– Vielä 5–6 vuotta sitten, kun sitä kaavoitettiin, ei tiedetty työpaikkojen katoamisesta, Laine toteaa.

Nyt asia tiedostetaan ja itäpuolen suunnittelukilpailussa toimitilojen tarvetta korostettiin.

Toimitilojen purkamisen syynä ei aina ole se, että kiinteistön omistaja haluaisi tilalle asuntoja. Viljamaan mukaan yritykset vaativat moderneja vuokratiloja eivätkä 1970–80-luvuilla rakennetut kiinteistöt enää välttämättä vastaa niiden tarpeisiin. Vanhentuneille tiloille ei välttämättä ole kysyntää.

Toisaalta uudet tilat voivat olla aloitteleville yrityksille liian kalliita. Purkuun menevissä rakennuksissa on edullisia tiloja, mutta ne ovat väliaikaisia.

Tänä vuonna Vantaan työpaikkahankkeiden kaavoitus keskittyy Aviapoliksen alueelle.

Vantaan työpaikat

Vantaalla oli vuonna 2017 yhteensä 116 329 työpaikkaa.

Se on 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008.

Kaikista Suomen työpaikoista viisi prosenttia sijaitsi Vantaalla (2017).

Eniten työllistää tukku- ja vähittäiskauppa. Seuraavaksi eniten työpaikkoja tarjoaa kuljetus- ja varastointi ja kolmanneksi suurin työllistäjä on teollisuus.

Vuosien 2008–17 aikana Vantaan työpaikat ovat lisääntyneet eniten rakentamisessa sekä hallinto- ja tukipalveluissa.

Tänä syksynä Tilastokeskukselta saadaan vuoden 2018 tiedot.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut