Katso video: Jäteautojen kuljettajat kohtaavat rottia työssään – Kartta paljastaa alueet, joilta havaintoja kertyy eniten Vantaalla

Jäteautojen kuljettajien työohjelmaan on laadittu oma ilmoituskohtansa rottahavaintoihin. Havainnot on helppo ilmoittaa, koota yhteen ja laatia havainnoista aluekarttoja. Sauvo Jylhä

Marjo Rämö

Jäteautojen kuljettajat ovat kirjanneet loka–marraskuun taitteesta alkaen työvuoroissaan tekemiään rottahavaintoja.

Vantaan suuralueista eniten havaintoja on kirjattu Tikkurilan ja Koivukylän alueilta.

Aviapoliksen alueelta ei ole lainkaan havaintoja, Kivistössäkin vain yksi.

Oheisessa kartassa yksi vihreä piste merkitsee yhden kuljettajan tekemää havaintoa. Pisteen asemoinnilla ei ole pyritty merkitsemään tarkkaa osoitetta vaan aluetta.

Lue lisää: Rottailmoitusten määrä on tänä talvena kasvanut Vantaalla 20 prosenttia

Yksi vihreä piste merkitsee yhden kuljettajan tekemää havaintoa. Pisteen asemoinnilla ei ole pyritty merkitsemään tarkkaa osoitetta vaan aluetta, jolta havainto tehty. Kuva: HSY HSY

Jätehuoltoasiamies Jouni Nevalainen HSY:ltä painottaa, että täplät merkitsevät kuljettajien päiväsaikaan tekemiä havaintoja ja antavat siten suuntaa rottien levinneisyydestä ja määristä.

– Helsingin puolella havaintoja tehdään huomattavasti enemmän.

Hän arvioi, että kuljettajat kirjaavat havaintoja aktiivisesti.

– Rottailmoituksia käsitellään meillä myös työturvallisuusilmoituksina.

Käytännössä kuljettajilla on ollut tilanteita, että rotat tulevat suorastaan silmille, kuljettajan tyhjentäessä jäteastioita autoon. Rottien puremista Nevalainen ei ole kuullut.

Rottailmoituksia käsitellään meillä myös työturvallisuusilmoituksina.

HSY on mukana Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteisessä rottaprojektissa, jossa kerätään tutkimustietoa kaupunkirotista.

HSY kokoaa kuljettajien havainnot ja toimittaa ne yliopiston tutkittavaksi.

– HSY:n jätehuoltoasiamiehet tutkivat omien alueidensa ilmoitukset ja ovat yhteydessä alueen kiinteistöjen omistajiin ja haltijoihin, joista rottahavaintoja kertyy, Nevalainen kertoo.

Välillä kiinteistöjen haltijat ottavat yhteyttä jätehuoltoon jäteastioissa havaitsemistaan rotista.

– Pohdimme sitten yhdessä, miten ongelman kanssa edetään.

Rottien hävittäminen kuuluu kiinteistönomistajalle, tai haltijalle, mutta jäteastiat saattavat olla HSY:n vuokra-astioita.

– Jos rotat purevat reikiä vuokra-astioihin, silloin HSY joutuu vaihdattamaan astiat. Kiinteistö on vastuussa rikkoutuneista astioista, mutta HSY:lle kertyy myös kuluja astioiden vaihdattamisesta.

Lue lisää:Vantaalaisen kerrostalon alapohjaan pesiytyneet rotat piinaavat asukkaita: "En vie roskia pimeällä"

Nevalainen on perehtynyt pääkaupunkiseudun rottaongelmaan yhtenä HSY:n edustajista Helsingin rottaprojektissa.

– Kun populaatio on suuri, pelkkä myrkytys ei riitä, tarvitaan rakenteellisia muutoksia ja yhteistyötä lähikiinteistöjen kanssa.

Pahimmissa ongelmakohteissa on pidetty yhteispalavereita viranomaisten, kiinteistön omistajien ja huoltofirmojen edustajien kanssa ratkaisujen löytämiseksi.

Yksi keino on lisätä jäteastioiden tyhjennyskertoja, jotta roskapusseja ei kerry maahan ja jotta kukkurallaan oleviin astioihin ei jää rotanmentäviä aukkoja.

Syväsäiliöiden kansiin voidaan asentaa mekanismeja, jotka sulkevat kannen automaattisesti.

Tärkeää on myös estää rottien pääsy jätesäiliöille.

Tämä tarkoittaa käytännössä jätetilojen kaikkien aukkojen verkottamista, laudoittamista tai tukkimista muilla keinoin, jotta rotta ei pääse läpi.

Syväsäiliöiden ympäristöt kannattaa peittää sepelillä ja pintasäiliöiden alustat valaa sellaisesta betonista, josta rotta ei järsi tietä läpi.

Useimmiten rottaongelmat paisuvat kiinteistöissä, joissa on vanhat ja avonaiset jätekatokset. Uusien taloyhtiöiden maahan upotettuihin keräyspisteisiin rotat eivät helposti pääse.

Syväsäiliöiden kansiin voidaan asentaa mekanismeja, jotka sulkevat kannen automaattisesti.

Jäteautojen kuljettajat kohtaavat työpäiviensä aikana rottia. Kuva: Sauvo Jylhä Sauvo Jylhä

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaalaisen kerrostalon alapohjaan pesiytyneet rotat piinaavat asukkaita: "En vie roskia pimeällä" 19.2.2020 6:13
  2. Kaupunki ei patista Jokiniemen kiinteistöjä yhteiseen rottajahtiin – Muista kiinteistöistä ei ole tullut ilmoituksia 22.2.2020 5:10
  3. Rottailmoitusten määrä on tänä talvena kasvanut Vantaalla 20 prosenttia – Havaintoja Havukoskella, Korsossa, Tammistossa, Tikkurilassa, Vapaalassa 13.2.2020 7:05

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut